Politika

LP: Nudimo konkretne prijedloge za oporavak Cetinja

okliberalna
P
ostojeći, a prema najavama i planirani, odnos DPS-SDP-a prema Prijestonici Cetinju je neadekvatan imajuću u vidu koliki je državni istorijski i kulturni značaj Cetinja za više vjekovnu istoriju Crne Gore. Cetinja se sjete samo kad su izbori ili kada stranim gostima treba pokazati stub crnogorske državnosti i mjesto koje tokom petovjekovne osmanske okupacije nije padalo u ruke osvajaču, navedeno je u saopštenju iz Liberalne partije.

LP: Nudimo konkretne prijedloge za oporavak Cetinja
Portal AnalitikaIzvor

Naše gledište je dijametralno suprotno i zato Liberali u ekonomskoj sferi prijedlažu povećanje procenta ustupljenih prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica sa 16 na 25 odsto; povećano učešće u prihodima po osnovu poreza na promet nepokretnosti (85 odsto), koncesija na prirodno bogatstvo (75 odsto), koncesija na šume (55 odsto). Naša aktivnost, ukoliko budu ispunjeni konkretni uslovi za ulazak u izvršnu vlast, će biti u smjeru oročavanja perioda za postizanje proklamovanim riješenja, u suprotnom nećemo ni biti dio nje. Liberali planiraju otvaranje novih radnih mjesta kroz implementaciju ekoloških projekat, koji imaju prednost nad konvencionalnim, jer ne devastiraju vazduh i zemljište, a upošljavaju optimalan broj radnika i garant su održivog razvoja, u smjeru kontinuiranog otvaranja novih radnih mjesta. Ovđe su projekti energetske efikasnosti od primarnog interesa i primjenjivi su kako na otvaranje modernih pogona za preradu ribe na Rijeci Crnojevića, tako i za farme stoke, u okolnim selima i preradu mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa, kao i za zanatsko proizvodne pogone, turističke objekte, fabrike flasirane vode, pogone za preradu biljaka iproizvodnju ereričnih ulja, čajeva i začina. Ovi proizvodi imaju obezbijeđen plasman na EU tržište.

Kako bi podstakli nove investicije, planiramo sljedeće mjere, za investitore koji se odluče za investiciono ulaganje i zakup zemljišta u biznis zoni prijedlažemo podsticaj u vidu smanjenja obračuna minimalne cijene zakupa zemljišta za prvih 10 godina poslovanja, u zavisnosti od broja novih radnih mjesta. Cijena za prvih 10 godine poslovanja neće biti veća od 1 centa po m2, dok narednih godina poslovanja neće biti veća od 5 centi po m2. U zavisnosti od broja novih radnih mjesta, pored navedenih olakšica bez obzira da li investitor kupuje zemljište, ili ga uzima u zakup, imaće pravo i na olakšice. Umanjuje mu se naknada za komunalno opremanje od 60-100 odsto, umanjuje mu se porez na nepokretnost u visini od 50-100 odsto za 1-4 prve godine oslovanja, pruža mu se besplatna pomoć pri izradi biznis plana, kao i besplatna pomoć u pripremi dokumentacije.

Ekonomskom i socijalnom politikom spriječiti trend ekonomske migracije najkvalitetnijih ljudskih potencijala bez kojih je razvoj Cetinja teško ostvariv, pa umjesto njega pokrenuti programe povratka naših sugrađana i stvoriti prostor za njihovim stručnim angažovanjem i primjenom stečenih iskustava; Ulaganje kapitala u projektovanje sistemskog razvoja fabrika flaširane izvorske mineralne i natur vode, preračivačkih pogona za preradu voća i povrća, drvne industrije do finalnog proizvoda, turizam koji obuhvata seoski i hotelski smještaj do nivoa pet zvjezdica; Restrukturiranje nedovoljno iskorišćenih ili zapuštenih urbanih mjesta, područja i seoskih gazdinstava, u državnom vlasništvu, na način što će se područja pogodna za poljoprivredu, stočarstvo, ekološki turizam ustupiti bez nadoknade na 100 godina na korišćenje zainteresovanim pojedincima i preduzećima sa Cetinja ili inostranim investitorima koji žele da svoj kapital ulože u Cetinje, navedeno je u saopštenju, Mila Radonjića, nosioca liste „Za Cetinje – Nego što! Liberalne partije Crne Gore.

 

 

Portal Analitika