Abiznis

MBA: Problemi na koje ukazuje biznis sektor

okmba1
M
ontenegro Biznis Alijansa (MBA), kao poslovna asocijacija zadužena za stvaranje što povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa u Crnoj Gori, upravo je okončala aktivnosti koje su bile usmjerene na evidentiranje problema, odnosno biznis barijera, sa naglaskom na lokalni nivo, koje opterećuju poslovanje njenih članova i uopšte privatnog sektora u Crnoj Gori, saopšteno je iz te organizacije. Među problemima na koje su naši članovi ukazali, izdvojili bi smo sledeće:

MBA: Problemi na koje ukazuje biznis sektor
Portal AnalitikaIzvor

Visoke i neujednačene lokalne komunalne takse, prisutstvo sukoba nadležnosti između lokalnih i državnih organa, zatim selektivna naplata taksi, prisustvo visokog nivoa sive ekonomije, spora administracija, dugi rokovi dobijanja raznih dozvola, rešenja i slično, nedovoljna profesionalnost pojedinih zaposlenih, prisustvo selektivnosti kod postavljanja privremenih objekata, nedovoljna usaglašenost propisa na lokalnom nivou sa propisima na nivou države, nedostatak građevinske radne snage za izgradnju objekata, jer smatraju da kod nas ne postoje resursi građevinske radne snage (tesar, zidar, armirač, betonirac). S tim u vezi je problem prijave stranog radnika za što je potrebno 30 do 40 dana da bi se sve procedure okončale. Istakli su kao problem i zabranu radova zbog turističke sezone, dakle u vrijeme najpovoljnije za građevinske aktivnosti. Smatraju da bi ovaj period trebalo skratiti na jul i avgust.

Dakle, radi se o konkretnim predlozima, problemima iz prakse, na koje bi morali obratiti pažnju svi relevantni subjekti kako bi se olakšao posao ljudima iz biznisa. Činjenica je da će uvijek biti biznis barijera, ima ih i u najrazvijenijim ekonomijama, ali naš zajednički zadatak je da ih bude što manje. Zato i ovom prilikom ističemo značaj jačanja saradnje javnog sektora i poslovnih asocijacija koje predstavljaju privatni sektor.

MBA će, u narednom periodu, nastaviti aktivnosti po ovim pitanjima, uvjerena da se određeni problemi, naročito na lokalnom nivou, mogu brže i jednostavnije riješiti, samo ako se pokaže želja i volja da se to zaista i dogodi. U interesu svih koji žele napredak crnogorske ekonomije i viši nivo standarda naših građana, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika