Politika

Osniva se Agencija za antikorupciju

1411vladacgpocetna
U Vladi Crne Gore bi danas trebalo da bude osnovana Međuresorska radna grupa za izradu Nacrta zakona o Agenciji za antikorupciju, saznaje Portal Analitika. Radna grupa će biti zadužena da, uz podršku eksperata IPA, najkasnije do kraja godine sačini Nacrt zakona o Agenciji za antikorupciju.

Osniva se Agencija za antikorupciju
Portal AnalitikaIzvor

Prema Akcionom planu, rad Agencije bio je predviđen za početak 2014. godine, ali je Vlada odlučila da maksimalno ubrza proces, sve u cilju intenziviranja evropskih integracija i evropskih preporuka o mjerljivim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kao centralno tijelo, Agencija za antikorupciju treba da obuhvati sadašnje i planirane nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Nacionalne komisije za praćenje sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, Komisije za sprečavanje sukoba interesa kao i Državne izborne komisije, u dijelu nadležnosti kontrole finansiranja partija i izbornih kampanja.

Agencija će postupati po podnescima građana i pravnih lica, pri čemu će od odlučujućeg značaja za efikasnost rada biti - pravo uvida u sve dokumente i neograničen pristup svim potrebnim informacijama. Kako je planirano, budućim zakonom o Agenciji za antikorupciju svi državni organi će biti dužni da Agenciji dostave sve podatke koji budu traženi.

Ubrzanje osnivanja Agencije za antikorupciju, kako kažu izvori iz Vlade Crne Gore, ima za cilj da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala podigne na veći nivo, da se  učini efikasnijom i da se, shodno preporukama Evropske komisije, postignu konkretni i mjerljivi rezultati.

 

Portal Analitika