Društvo

PEJIĆ: Crna Gora dokazala da se bori protiv diskriminacije, imam razumijevanja za Cimbaljevića

okmina1
A
ktivistkinja za ljudska prava Mina Pejić ocijenila je u izjavi za Portal Analitika da je Crna Gora organizacijom dvije Parade ponosa u kratkom vremenskom intervalu od šest mjeseci pokazala da ima snage da se bori protiv diskriminacije.

PEJIĆ: Crna Gora dokazala da se bori protiv diskriminacije, imam razumijevanja za Cimbaljevića
Portal AnalitikaIzvor

Pejić, koja je asistent na Filozofskom fakultetu u Beogradu i članica Upravnog odbora beogradskog Prajda kazala je da ima razumijevanje za potez Zdravka Cimbaljevića koji je zatražio azil u Kanadi.

- Pohvalila bih Crnu Goru na hrabrosti i istrajnosti jer je veliki izazov u kratkom vremenskom roku od šest mjeseci organizovati čak dvije Parade ponosa u Budvi i Podgorici. Time država šalje jaku poruku da diskriminacija nije dozvoljena i da ima snage da se suoči sa tim bez obzira što slovi za konzervativnu sredinu kao uostalom i sve zemlje na Balkanu, kazala je Pejić za Portal Analitika.

Pejić je bila jedna od učesnica medijske konferencije ''Riječ, slika i neprijatelj'' na panelu Fenomen uloge medija u procesu sekuritizacije.

Komentarišući činjenicu da je prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević zatražio azil u Kanadi razočaran lošom reakcijom države na nasilje u Budvi za vrijeme Prajda, Pejić je kazala da nije upoznata sa svim detaljima tog slučaja ali da zna da je Cimbaljević podnio ostravku na mjesto izvršnog direktora LGBT Foruma Progres i da razumije njegov potez.

- Po primjeru Srbije znam da je LGBT aktivista jako malo jer smo prošle godine imali svega desetak LGBT aktivista. Neki su dolazili neki dolazili ali znam da je pritisak jako veliki i da je jako teško izdržati sve to. Crna Gora je još manja sredina i dosta LGBT aktivista nema podršku porodice, prijatelja i egzistencijalno su ugroženi i nažalost razumijem kad neko ne može da izdrži taj pritisak. Naša aktivistkinja Majda Poček je takođe poslije 2009. godine zatražila i dobila azil u inostarnstvu. Ona je dobila otvorene prijetnje a njena kućna adresa je objavljena na jednom desničarskom sajtu i u tom slučaju je nemoguće da vas neko zaštiti i vi ste osuđeni da živite u izolaciji, zaključila je Pejić.

 

 

Portal Analitika