Svijet

Bogataš traži pravo vlasništva na Mjesecu

1411bigelou
R
obert Bigelou, šef privatne svemirske kompanije “Bigelou aerospejs ink.” (Bigelow Aerospace Inc), zatražio je od Federalne agencije za vazduhoplovstvo (FAA) da mu odobre vlasnička prava na Mjesecu radi eksploatacije ruda, prenose svjetske agencije.

Bogataš traži pravo vlasništva na Mjesecu
Portal AnalitikaIzvor

Firma, čije je sjedište u Nevadi, već ima ugovor, objavljen u januaru, kojim bi američkoj svemirskoj agenciji NASA 2015. godine obezbijedio eksperimentalnu kapsulu na naduvavanje za Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS).

Bigelou (69) sada želi da privatne svemirske kompanije, poput “Spejs X” (SpaceX) Ilona Maska, preuzmu veću ulogu u širenju svemirskih istraživanja NASA-e, van orbite MKS. On takođe želi da američka vlada ponudi tim firmama otkup prava da se bave rudarstvom na Mjesecu, piše “Nacionalna geografija”.

-Došlo je vrijeme da se uozbiljimo po pitanju lunarnih vlasničkih prava - rekao je Bigelou u utorak na konferenciji za štampu američke svemirske agencije, tokom razgovora sa Vilijamom Gerstenmajerom, šefom NASA-e za ljudske svemirske letove.

Bigelou je od Kancelarije za komercijani svemirski transport, pri Federalnoj agenciji za vazduhoplovstvo, zatražio izmjenu međunarodnog sporazuma o Mjesecu iz 1967, kako bi se na našem satelitu mogao ustanoviti sistem privatno vlasništva. Međunarodni Sporazum o svemiru iz 1967. zabranjuje korišćenje Mjeseca za vojne svrhe, iako Stejt department ukazuje da Kina nije potpisala ovaj dokument do 1983.

-Gdje nema zakona i reda, tamo je haos - istakao je on, prenio je CNBC.

Bigelou je istakao da vjeruje da je pravo na posjedovanje nečeg što neko otkrije na Mjesecu podsticaj neophodan privatnim preduzetnicima kako bi uložili ogromne sume kapitala i rizikovali živote.

-To investitorima obezbjeđuje osnovnu bezbjednost - naveo je on.

Bigelou, međutim, smatra da nijedna nacija posebno ne treba da posjeduje Mjesec.

-Ali, entiteti, grupe, pojedinci - da, oni treba da imaju šansu da posjeduju Mjesec… Na kraju će morati da se trajnim komercijalnim objektima dodijele trajne lunarne baze, a bez vlasničkih prava neće biti razloga za investicije i rizikovanje života - ocijenio je tajkun.

FAA ističe da oni samo regulišu lansiranja i povratak raketa iz orbite i da nijesu nadležni za aktivnosti letjelica. Posljednji američki Zakon o svemiru ne pominje eksploataciju ruda na Mjesecu.

Blic

Portal Analitika