Svijet

Keri: Ne žurite sa sankcijama Iranu

keri
D
ržavni sekretar SAD Džon Keri apelovao je na članove Kongresa da ne žure sa uvođenjem novih sankcija za Iran, jer bi one mogle da ugroze pregovore.

Keri: Ne žurite sa sankcijama Iranu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, sankcije bi mogle da ugroze diplomatske napore da se zauzdaju nuklearne pretenzije Teherana.

"Ukoliko bi Kongres jednostrano odobrio sankcije, postoji opasnost da posustane podrška za pregovore (sa Iranom) i da se oni praktično prekinu", kazao je Keri.

On je ovu izjavu dao pred sastanak iza zatvorenih vrata sa senatorima, od kojih su mnogi skeptični u pogledu zahtjeva Bijele kuće da se zamrznu nove sankcije, javio je AFP.

Predstavnički dom je već usvojio zakon kojim se uvode strože sankcije Iranu, a nove mjere razmatra i Bankarski odbor Senata, dok stroži stav podržavaju i pojedini ključni članovi Demokratske partije predsjednika Baraka Obame.

"Ono što od svih tražimo je da se smire, dobro razmotre šta može da se postigne i kakvo je stvarno stanje", rekao je Keri novinarima.

Keri je naglasio da postoji jedinstvo između šest svjetskih sila koje pregovaraju sa Iranom, ističući da treba sačekati još nekoliko nedjelja sa uvođenjem novih sankcija. (B92)

 

Portal Analitika