Društvo

Na Dvorskom trgu otkriven bunar – djelo Dimitrija Popovića

bunar
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i naš poznati umjetnik Dimitrije Popović večeras su, povodom Dana Prijestonice Cetinje, svečano otkrili bunar.

Na Dvorskom trgu otkriven bunar – djelo Dimitrija Popovića
Portal AnalitikaIzvor

Otkrivanje rada Dimitrija Popovića, pod nazivom „Crnogorkin bunar želja“, na centralnom gradskom trgu ispratili su brojni posjetioci, među kojima je bio i ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović.

- Kada smo, prije dvije godine, počeli projekat rekonstrukcije Dvorskog trga, kao lokaliteta koji pripada srcu našeg grada, najavili smo da će se na njemu naći i bunar – kao neotuđivi motiv našeg podneblja, ali i kao neizostavan dio prošlosti istorijskog jezgra Cetinja. Baš zato, moje je zadovoljstvo što smo u proteklom vremenu imali čast da tu ideju realizujemo zajedno sa našim velikim stvaraocem, našim istaknutim umjetnikom, a prije svega sa našim sugrađaninom i prijateljem Dimitrijem Popovićem – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Umjetnik Dimitrije Popović iskazao je zadovoljstvo što će njegovo djelo ubuduće biti sastavni dio Dvorskog trga.

- Smatram da mi u 21. vijeku moramo imati duh našega vremena. Išao sam namjerno na jednu krajnje reduciranu formu koja odgovara ambijentu, ali i ljepoti i jednostavnosti Dvorskog trga. Iza je dio koji obuhvata bogatu istoriju od Crnojevića do Petrovića, a sa ove druge strane je slika modernog doba - kazao je Popović.

 

 

Portal Analitika