Region

Tadić: Moguća koalicija DS sa SNS ako ojačamo rejting

oktadic
P
očasni predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić nije isključio mogućnost koalicije demokrata sa Srpskom naprednom strankom, ali je kazao da prije toga DS mora da poveća rejting.

Tadić: Moguća koalicija DS sa SNS ako ojačamo rejting
Portal AnalitikaIzvor

Tadić je za novi broj nedjeljnika NIN kazao da je drugi uslov za formiranje saveza sa SNS konsenzus o strateškim ciljevima i sredstvima kako da se oni ostvare, kao i dogovor o raspodjeli uloga.

Prema njegovim riječima, veliko je pitanje da li ti uslovi mogu biti ispunjeni do izbora i sve zavisi od razvoja političkih okolnosti u narednom periodu.

- Velike koalicije potrebne su kada je potrebno donijeti velike promjene, kao što je Ustav, na primjer - rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo prekidati razgovore DS i LDP iako je argumentacija koju nudi lider LDP Čedomir Jovanović odraz političke nezrelosti.

- Jovanović je optuživao DS za formiranje SNS-a, a sada prekida razgovore sa DS-om da bi on sarađivao sa SNS-om - kazao je bivši predsjednik Srbije.

Komentarišući konstataciju da je DS "oživjela" SPS, Tadić je rekao da sa Dačićevim SPS-om sazdanom na razvalinama Miloševićevog sistema nije bilo "smrtonosno" ući u koaliciju, ali jeste bilo "toksično".

- Preuzeo sam taj rizik na sebe, jer je alternativa bila vlada SPS-a, SRS-a čiji je predsjednik bio Šešelj i Koštuničinog DSS-a. Takva koalicija bi za Srbiju bila vrlo opasna i uvjeren sam da bi dovela do novih ljudskih žrtava i sukoba u regionu - rekao je Tadić.

 

 

Portal Analitika