Politika

Italija snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

pejovic
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović boravi u posjeti Italiji tokom koje ima više sastanaka sa zvaničnicima italijanske Vlade i parlamenta zaduženim za evropske poslove, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Italija snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Prvog dana posjete ambasadora Pejovića je primio savjetnik predsjednika Vlade Armando Varikjo. Ambasador Pejović je zahvalio na podršci koju Italija pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja i predstavio ostvarene rezultate, ističući veliku posvećenost države i društva u dostizanju evropskih vrijednosti u oblasti vladavine prava i ekonomskog razvoja, kao i u izgradnji kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva. Varikjo je čestitao na ostvarenim dobrim rezultatima i izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti s dobrim tempom u napredovanju prema EU. Istakao je da možemo računati na punu podršku Italije evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore i u tom kontekstu prenio spremnost za intenziviranje saradnje u svim poljima od obostranog značaja.

Ambasador Pejović susreo se i s zamjenikom ministra zdravlja Paolom Fadom gdje su razmatrani modaliteti unapređenja ugovornog stanja između dvije države kroz potpisivanje sporazuma u oblasti veterinarstva, bezbjednosti hrane kao i zdravlja i medicinskih nauka. Fado je istakao punu spremnost italijanske strane da podrži pregovarački proces u ovim poglavljima.

Tokom sastanka s predsjednikom Odbora za evropske poslove Mikeleom Bordom, ambasador Pejović je upoznao sagovornika s tokom pregovaračkog procesa Crne Gore, s akcentom na ulogu i mjesto parlamenta i njegov doprinos procesu evropske integracije. Bordo je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u svim oblastima i istakao podršku u daljem sprovođenju reformskih aktivnosti.

Prilikom posjete Ministarstvu pravde Italije, glavni pregovarač Pejović je imao sastanak sa šefom Sektora za pravna pitanja Simonetom Matone i timom stručnjaka iz Ministarstva pravde. Ambasador Pejović je upoznao sagovornike s aktuelnim stanjem u procesu pregovora o pristupanju, s posebnim fokusom na proces usklađivanja crnogorskog zakonodavstva s pravnom tekovinom Evropske unije u 23. poglavlju. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja se ogleda u učešću Italije u realizaciji brojnih projekata koji imaju za cilj izgradnju institucija i jačanje administrativnih kapaciteta za vladavinu prava.

 

 

Portal Analitika