Društvo

BOGDANOVIĆ: Tamo gdje je ljubav prema domovini bila najsnažnija, tamo je Cetinje

1311svecana_sjednica3
S
večanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje, u Vladinom domu danas je obilježen 13. novembar – Dan Prijestonice. Prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje prim. dr Milutin Vukić, a dodijeljene su i nagrade „13. novembar“, kao i studentske nagrade grada.

BOGDANOVIĆ: Tamo gdje je ljubav prema domovini bila najsnažnija, tamo je Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravljajući brojne zvanice, među kojima su bili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, predstavnici sudskih institucija, ministri u Vladi Crne Gore, poslanici u Skupštini Crne Gore, gradonačelnik Glavnog grada i predsjednici niza crnogorskih opština, predstavnici diplomatskog kora, članovi Skupštine i Senata Prijestonice Cetinje i brojni drugi posjetioci, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je naglasio:

-Pod svodovima Cetinja sabrane su decenije i stoljeća što pripadaju najznamenitijim i najbitnijim poglavljima naše istorije. Tamo, gdje je sabrana naša prošlost, tamo odakle se osvajala sloboda, tamo gdje je ljubav prema domovini bila najsnažnija inspiracija – tamo je Cetinje. A gdje je Cetinje – tu je Crna Gora- kazao je Bogdanović.

On je istakao da smjer kojim će se ići sjutra, određuju koraci koje pravimo danas.

- I zato, svaki korak mora nositi težinu, odgovornost i odvažnost potrebnu za odgovor izazovima sa kojima smo, kao lokalna zajednica, suočeni. I zato, svaki napravljeni korak – mora biti iskorak. Vidljiv i jasan, dubok i dovoljno snažan da podstakne razvoj i doprinese budućnosti našeg grada.Slijedeći takav ideal, danas sasvim odgovorno mogu ustvrditi da smo bili dostojni visine zadatka i značaja izazova koji su u bliskoj prošlosti stajali pred nama. Savjesno i posvećeno, radili smo kako bi realizovali prioritete – ne po sopstvenom nahođenju, već one koje su građani prepoznali kao najznačajnije. I zbog toga, danas, na Dan Prijestonice Cetinje, želim sa pravom konstatovati da smo opravdali ulogu servisa građana - kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik je podsjetio na projekate koje je lokalna uprava prijestonice pokrenula u prethodnom periodu. Otvoreno je, kako je kazao, 105 novih radnih mjesta,a potpisani su ugovori kojima će biti omogućeno otvoreno još 120 radnih mjesta za cetinjane.

-Napredak je ostvaren i na polju javnih finansija. Ove godine, nakon dužeg razdoblja, Prijestonica Cetinje nije imala kreditnih zaduženja, a uz to, prošlu fiskalnu godinu opet smo završili sa trocifrenim procentualnim ostvarenjem budžeta. Finansijska odgovornost ogleda se i u činjenici da su zaposlenima u gradskoj upravi, ali i u svim javnim preduzećima, u roku isplaćivane sve zarade- kazao je Bogdanović.

1311svecana_sjednica_

On je podsjetio na infrastrukturne projekate, rekonstrukciju Gradske tržnice, Njegoševe ulice, instalacije nove javne rasvjete, do aktivnosti na nastavku realizacije programa „Beautiful Cetinje“, novog kružnog toka, rekonstrukcije autobuske stanice i niza saobraćajnica na gradskom i seoskom području. Cetinju više nema dnevnih restrikcija, a večernje obustave svedene su na tročasovni period.Obezbijeđena su sredstva u visini od 11 miliona eura za završetak rekonstrukcije vodovoda, kao i 12 miliona koji će biti iskorišćen u svrhu rekonstrukcije kanalizacione mreže i gradnje pogona za prečišćavanje otpadnih voda. Na Cetinju je otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

-O tome koliko smo ulagali u obrazovanje, najbolje će reći podatak da je tekuće godine okončana prva faza gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, što danas predstavlja najznačajniji projekat iz oblasti edukacije u Crnoj Gor – kazao je Bogdanović dodavši da je upravo danas, povodom Dana grada, pušten testni signal Televizije „Cetinje“ – čije je uspostavljanje obećano.

On je podsjetio i na projekte urađene u oblasti kulture i turizma.

- No, u svemu što je navedeno, nijesmo bili sami. Naime, ova prilika posebno me obavezuje da ukažem na činjenicu da je Prijestonica Cetinje tokom svih dosadašnjih aktivnosti imala snažnu podršku Države, odnosno Vlade Crne Gore, koja je u izuzetnoj mjeri podsticala realizaciju naših brojnih projekata- zaključio je Bogdanović najavivši da će od sledeće godine na Cetinju biti sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Svakako, dodatni podsticaj daljoj saradnji sa državnim institucijama, predstavljaće i novi Zakon o Prijestonici – za koji vjerujemo da će dobiti nepodijeljenu podršku predstavnika građana Crne Gore, kazao je gradonačelnik.

Već u narednoj godini, Prijestonica Cetinje započeće niz značajnih projekata, za čiju su realizaciju do sada kraju privedene sve neophodne pripreme- rekonstrukcija Studentskog trga i obnova hotela „Lokanda“, izmještanje ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine, i modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani. Takođe, sljedeće godine biće rekonstruisana i oba centralna gradska parka najavio je Bogdanović, dodavši da će ključni prioritet biti nastavak aktivnosti na implementaciji stimulativnih mjera u pravcu otvaranja novih radnih mjesta – kako u biznis zoni MACCOC, tako i na drugim lokacijama.

Prema riječima predsjednika Skupštine prijestonice Milutina Vukića" u svakom našem podvigu, kao izvor nadahnuća i duhovni putovođa nalazi se Prijestonica".

-Divovskog nasljeđa i u skladu sa njim, stasavaju nove generacije mladih. One preuzimaju zavjet svojih prethodnika i ispunjavaju obaveze i odgovornost. One će postići ono čemu u ovom vremenu težimo. Povratiće Cetinju snagu materijalnog prosperiteta i preusmjeriti time demografske tokove rasta naše Prijestonice – kazao je Vukić.

Nagrade

Prijestonica tradicionalno povodom svog dana dodjeljuje “Trinaestonovembarsku” nagradu. Ovogodišnji dobitnici priznanja su ginekolog specijalista iz humane reprodukcije Tatjana Motrenko – Simić, naš proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić i Osnovna škola „Njegoš“.Obrazloženje žirija pročitala je predsjednica Vesna Miranović,a nagrade je uručio dr Vukić.

Studentske nagrade grada, koje se takođe tradicionalno dodjeljuju povodom Dana prijestonice , gradonačelnik Aleksandar Bogdanović uručio je Mariji Nikčević (Fakultet dramskih umjetnosti), Lidiji Nikčević (Fakultet likovnih umjetnosti) i Jovani Bogojević (Muzička akademija).

Tokom današnje Svečane sjednice upriličen je i sadržajan umjetnički program, u kojem su učestvovali hor „Alata“ i vokalna solistkinja Danica Nikić. Takođe, povodom dana grada upriličen je i petnaestominutni dramski komad Lidije Dedović, u kojem su uloge tumačili Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Zoran Vujović, a na kraju događaja prikazan je i desetominutni film o proteklim aktivnostima gradske uprave.

Portal Analitika