Region

Zagreb: Kod Vidoševića pronađena tajna prostorija sa umjetninama

1311vidosevic_nadan
T
okom pretrage kuće bivšeg predsjednika Privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića policija je pronašla tajni prostor u kojem su skrivene umjetničke slike. Tajne prostorije nisu ucrtane u planovima gradnje i nalazi se ispod nivoa samog objekta do kojeg vode i ventalicioni otvori, pišu zagrebački mediji.

Zagreb: Kod Vidoševića pronađena tajna prostorija sa umjetninama
Portal AnalitikaIzvor


Vidošević je, kako se navodi, pokušao da objasni da je taj prostor u tajnom statusu kako bi se umjetničke slike zaštitile od potencijalnih lopova.



Građevinari kažu da su ovakvi tajni bunkeri uobičajeni u vilama u podsljemenskoj zoni i da su oni nastajali kada su se velelepne građevine ukopavale u zemlju. Ako bi neko nešto i pitao, reklo bi se da je to zbog statike.



Ipak, kako se navodi, od tajnog prostora zanimljivija su umjetička djela koja su u njemu pronađena.



Za sada nema naznake da bi se otvarala posebna istraga o njihovom porijeklu, dok pripadnici policije proučavaju izvještaj Državne revizije za 2010. godinu u kojemu se govori o nizu nepravilnosti u upravljanju HGK.



U tom izvještaju se, između ostalog, navodi da je 2010. godine vrijednost 790 slika procijenjena na nešto više od 12 miliona kuna (jedna kuna vredi oko 0,13 evra).



"U razdoblju od 2005. do 2009. Komora je kupila 330 slika (prosječno 66 godišnje), iako je već raspolagala velikim brojem umjetničkih slika (krajem 2004. imala je ukupno 460 umjetničkih slika čija je vrijednost evidentirana u poslovnim knjigama u iznosu 4,8 miliona kuna)", navodi se u izvještaju Državne revizije.



Revizija je napomenula da su slike kupovane od privatnih kolekcionara i upozorila da ta investicija nije bila ekonomski opravdana.



Inače, Vidošević je odlukom Upravnog i Nadzornog odbora PKH danas privremeno udaljen sa funkcije predsjednika Privredne komore Hrvatske, a na njegovu poziciju postavljen je vršilac dužnosti Darko Petričević.



On je noć proveo u pritvoru i danas bi trebalo da bude ispitan u Županijskom državnom tužilaštvu, pišu mediji i navode da je polciija nastavila pretragu njegove vile na Gornjem Prekržju.



Vidošević je uhapšen juče, a dosadašnja istraga je pokazala da je njegova najbliža saradnica Zdenka Peterel putem fiktivnih računa i faktura, po njegovom nalogu i uz pomoć još nekih osumnjičenih izvlačila novac iz Komore.



Riječ je o iznosu od 32 miliona kuna, navode mediji.

foto: hrt.hr

Portal Analitika