Kultura

Vasko RAIČEVIĆ: Novo izvođenje "Poglavlja 23 i 24" nosi neizvjesnost reakcije publike

1311poglavlja
P
ublika je odlično reagovala kada smo predstavu „Poglavlja 23 i 24“ izvodili u okviru FIAT-a, ali to je bilo u prirodnom ambijentu. Sada se sve mora prilagoditi zatvorenoj sceni, tako da je reakcija gledalaca ponovo neizvjesnost, kazao je Vasko Raičević za Portal Analitika.

Vasko RAIČEVIĆ: Novo izvođenje "Poglavlja 23 i 24" nosi neizvjesnost reakcije publike
Portal AnalitikaIzvor

Mladi crnogorski dramaturg, koji sa Draganom Tripković potpisuje tekst komada Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) u saradnji sa Festivalom internacionalnog alternativnog teatra premijerno izvedenog 3. septembra ispred Kuslevove kuće u koritu Ribnice, za naš portal najavljuje prvi reprizu i, ujedno, prvo izvođenje na zatvorenoj sceni predstave koja je privukla veliku pažnju.

Nakon premijere, riječi hvale su se čule sa svih strana. Kada je riječ o kritici, Balša Brković je za Vijesti napisao:

- Vrlo je vješto dočarana ona situacija kada jezik služi ne da bi nešto otkrio, učinio vidljivim, dakle, već da bi nešto pokrio, sakrio, učinio nevidljivim. Miksujući diskurs o evrointegracijama i o „maminoj kuhinji“ naši junaci pokazuju šizofreni optimizam tipičnih konzumenata medijske politike, odnosno medijske slike o politici.

U Pobjedi, Maja Mrđenović je konstatovala:

- „Poglavlja 23 i 24“ su jednostavna, nepretenciozna, bitna i inspirativna pozorišna izvedba, koja kroz efektno sučeljavanje suludog, ušminkanog privida koji pokušavaju da serviraju vlastodršci i njihovi zaslijepljeni poslušnici, te stvarnosti koja je bijedna, posreduje apsurd i farsu kao primarna osjećanja bivstvovanja u aktuelnoj crnogorskoj realnosti.

1311poglavlja1A da je i par stotina onih koji su se našli u publici odlično prihvatilo komad, dokaz je bilo interesovanje za njegovo repriziranje.

Zato smo pitali smo Raičevića što je „tajna uspjeha“ ovakve predstave.

- Mora mnogo stvari da se poklopi. U ovom slučaju imamo tekst koji pokušava da se na duhovit način bavi nekim aktuelnim temama, a mislim da su Ana Vujošević i Dejan Ivanić idealni glumci za ovu vrstu pozorišta. Publika je odlično reagovala kada smo predstavu izvodili u okviru FIAT-a, ali to je bilo u prirodnom ambijentu. Sada se sve mora prilagoditi zatvorenoj sceni, tako da je reakcija gledalaca ponovo neizvjesnost. Sigurno je da će sada sve to izgledati mnogo intimnije, jer će glumci biti na nekoliko koraka od publike.

Pozorišni ogled „Poglavlja 23 i 24“, čiji je podnaslov „Plamen kontemplacije“, Vujošević i Ivanić će izvesti 18. i 19. novembra sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, od 20 sati.

O tome kada će i publika van Podgorice biti u prilici da pogleda ovu predstavu, Raičević kaže:

- Imamo u planu izvođenje i u drugim sredinama, ali za sada ništa konkretnije o tome ne mogu reći, jer zavisi od niza produkcijskih uslova – izjavio je on za naš portal i dodao da će o tome obavijestiti javnost „čim stvari budu izvjesnije“.

Foto: FIAT/D. Miljanić

Portal Analitika