Podgorica

„Pogrebne usluge“ ne prodaju više grobnice na rate

1311cepurci
I
z podgoričkog preduzeća „Pogrebne usluge“ zbog, kako su kazali, lošeg iskustva više ne prodaju grobnice na rate, a ne postoji mogućnost ni da se novac uplati nakon sahrane, pišu Dnevne novine.

„Pogrebne usluge“ ne prodaju više grobnice na rate
Portal AnalitikaIzvor

Direktor preduzeća „Pogrebne usluge“ u Podgorici Slobodan Stanović izjavio je za DN da zbog lošeg iskustva više ne prodaju grobnice na rate, te da ne postoji mogućnost da se novac u te svrhe uplati kasnije nakon sahrane. Stanović kaže da su im pojedine porodice i pojedinci ostali dužni oko 50.000 eura, te da imaju potraživanja još iz 2004. godine upravo zbog toga, kako je objasnio, jer su omogućavali da se grobnice plate na rate.

„Sve koji nisu platili utužujemo. Za 22.000 eura su izrečene izvršne sudske presude. Postoje baš veliki problemi oko plaćanja. Bord direktora „Pogrebnih usluga“ donio je odluku da se više ne prodaju grobnice na rate. Čak i za manje iznose imamo probleme“, uvjerava Stojanović.

Prema njegovim riječima, pojedinci ili porodice duguju od 400 do 2.000 eura.

„Dugovi se odnose na neplaćene grobnice, pogrebnu opremu i ostale usluge. Kada su u pitanju penzioneri koji treba da plate male iznose, pokušavamo da se dogovorimo, te da im omogućimo da troškove izmire u rate“, napominje Stojanović.

On objašnjava da im se dešavaju slučajevi za pohvalu, ali i da ima i korektnih ljudi koji da bi izmirili sve troškove podižu kredite.

„Dešavalo se da dođu i da mi kažu „eto ti moj otac u kapeli pa radi sa njim šta hoćeš“, kaže Stojanović i navodi da im se nije desilo da im pokajnik ostane nesahranjen.

Direktor „Pogrebnih usluga“ rekao je da je najjeftinija grobnica sa dva mjesta 2.446 eura, te da su to najmanja grobna mjesta koja se grade.

„Prije dvije godine najjeftinija grobnica bila je 1.941 euro. Morali smo povećati cijenu jer su izvođači koji su odabrani na tenderu povećali cijenu za 26 odsto i mi smo se morali uklapati. Kada se obračunaju troškovi gradnje i ostali izdaci, to je velika suma“, pojasnio je Slobodab Stojanović, pišu Dnevne novine.

On objašnjava da se trenutno grobnice ne mogu kupiti unaprijed osim kada se dese smrtni slučajevi.

„Trenutno je situacija takva da čekamo spor sa jednom porodicom koja treba da završi ostavinski postupak i da se rođaci i rodbina između sebe dogovore i da nakon toga dobijemo rješenje suda i na tom prostoru gradimo 300 grobnica. Do tada ćemo grobnice prodavati jedino za smrtne slučajeve“, objasnio je Stojanović.

Tekst: Dnevne novine; foto: telegraf.rs

Portal Analitika