Društvo

Izložba „Riječ, slika neprijatelj”: Slike moralnog pada novinarstva

iylozlozbazaslajd1211
I
zložba „Riječ, slika i neprijatelj” u okviru trodnevne regionalne konferencije o medijima otvorena je večeras u galeriji „Umjetnički paviljon” u Podgorici.

Izložba „Riječ, slika neprijatelj”: Slike moralnog pada novinarstva
Portal AnalitikaIzvor

Zainteresovani će na izložbi u naredne tri nedelje moći da vide više od hiljadu primjera medijskog izvještavanja na Zapadnom Balkanu, ali i širom svijeta koje predstavlja direktno kršenje svih medijskih standarda i normi novinarske profesije.

Izložba obuhvata period posljednjih 13 godina, od 2000. do danas.

U „Umjetničkom paviljonu” večereas su tim povodom izložene naslovnice štampanih medija koji predstavljaju „sliku i priliku” problema koji su eminentni novinari i medijski stručnjaci sa Balkana i Evrope pokušali da predoče u okviru konferencije „Riječ slika i neprijatelj: Uloga medija u procesu sekuritizacije”.iyloyba3ok1211

Na zidovima podgoričke galerije izložene su naslovnice crnogorskih, regionalnih, ali i svjetskih dnevnika i nedjeljnika, kao primjeri tabloidnog novinarstva i kršenja etičkih normi profesije.

Izloženo je oko 1000 naslovnica, uži izbor  desetostruko većeg pregledanog materijala. Na izložbi. čiji je urednik poznati crnogorski novinar Branko Vojičić, mogu se vidjeti naslovnice crnogorskih dnevnika Vijesti i Dan, koji dominiraju, ali i Pobjede, Publike, Republike, ugašenog CKL-a i Glasa Crnogoraca. Zastupljene su i naslovnice regionalnih tabloida Kurir, Press, Blic, Balkan i drugih, ali i neke karakteristične iz uticajnih medija zemalja razvijene zapadne demokratije, Velike Britanije, Njemačke i SAD-a.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predsjedik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, potpredsjedik DPS-a Svetozar Marović, ministar kulture Branislav Mićunović, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, kao i mnogobrojni predstavnici novinarske profesije i medijski stručnjaci iz regiona i Evrope.

yasred1211

Predsjednik Upravnog odbora Konferencija Ranko Vujović napomenuo je da je cilj izložbe bio da se pokuša kroz slike prikazati što znači kršiti novinarski etički kodeks.

- Sljedeće godine će ovu konferenciju pratiti i dodjela nagrade za profesionalno novinarstvo – najavio je Vujović.

iyloybagovornici1211

Urednik izložbe je Branko Vojičić novinar i publicista bivši urednik RTCG. Vojičić je u svom obraćanju poručio da su ovu izložbu pravili novinari „o tome koliko smo slobodni a koliko odgovorni“.

- Štampa je jedna od najvažnijih „diskurznih žila kucavica javnosti“ pa kao takva, pošto dijeli sudbinu društvu i u bolesti i u zdravlju, ispada da je Crna Gora, odakle je najviše eksponata na ovoj izložbi, u svom novinarskom ogledalu neki novi Minotaur, čudovište – rekao je Vojičić.

On je naglasio da je ovao izložba o dometima slobode štampe i izražavanja, jer je to temeljno ljudsko pravo.

- Ovo pravo ne može biti apsolutno i neograničeno, zato što apsolutna sloboda jednoga može značiti samo apsolutno ropstvo i obespravljenost drugoga. U demokratiji je apsolutno samo pravno načelo: svako pravo i sloboda ograničeno je pravom i slobodom drugih – poručio je Vojičić.

iyloyba5ok1211

Prisutnima na večerašnjem otvaranju izložbe obratio se i doajen crnogorskog novinarstva Danilo Burzan koji je poručio da „je zadatak novinara da učine da na sledećem skupu ovog tipa bude malo više optimizma“.

- Nije toliko problem što se javnost zasipa lažima i poluistinama, već je važno spoznati zašto takva medijska halabuka nailazi na plodno tle među publikom – poručio je Burzan nakon čega je i zvanično otvorio izložbu.

iyloyba4ok1211

Izložba „Riječ, slika i neprijatelj” održava se u okviru istoimene regionalne konferencije o medijima i trajaće tri nedelje.

Konferencija je imala za cilj, kako je navedeno u pozivu, da pokrene pitanja uloge medija u procesu sekuritizacije, političke instrumentalizacije u medijima, kršenja ljudskih prava prilikom novinarskog izvještavanja, kao i sve grubljeg kršenja etike i standarda u okviru novinarske profesije.

iyloyba1ok1211danok1211
Portal Analitika