Društvo

Burno u barskom parlamentu

12b1
D
anašnja vanredna sjednica SO Bar, prvi put inicirana od strane opozicije, prekinuta je prije nego što je zvanično i počela.

Burno u barskom parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Kao što su i najavili, u sali se nije pojavila skupštinska većina – odbornici vladajuće koalicije, a u ime odbornika opozicije, za manje od deset minuta koliko je trajalo uvod za govornicom, predsjedavao je Savo Vujošević iz NOVE. On je insistirao da obrazloži zbog čega je sjednica zakazana, prije nego sekretar Skupštine Svetlana Gažević prozivkom utvrdi nedostatk kvoruma. Ona se nije složila, nazivajući takav redosljed nezakonitim, da bi potom napustila sjednicu, zatraživši prethodno od Radio Bara da prekine direktni prenos, što je i učinjeno.

12b2
Ovakav potez izazvao je buru negodovanja članova opozicije, pa je solomonsko rješenje nađeno u organizovanju konferencije za štampu za skupštinskom govornicom. Čule su se optužbe i zamjerke na račun DPS/SDP koalicije, predsjednika Opštine Žarka Pavićevića i predsjednice Skupštine opštine Branke Nikezić, a u odvojenoj izjavi predsjednica barskog parlamenta je ponovila stav da sjednice nije moglo biti jer nije dostavljen potrebni skupštinski materijal, a tačke dnevnog reda izlaze iz nadležnosti lokalne uprave, pa bi “njeno održavanje predstavljalo nepoštovanje zakonskih propisa i ulaženje u zonu neregularnog političkog djelovanja”.

Zahtjev za zakazivanje XVII sjednice sa Prijedlogom Dnevnog reda uputili su odbornici SNP, NOVE, Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i jedan nezavisni kandidat.

12b3
Oni su predložili Dnevni red sa šest tačaka: Inicijativa SO Bar prema Savjetu za privatizaciju i Vladi Crne Gore za preispitivanje odluke o privatizaciji preduzeća “Kontejnerski terminali i Generalni tereti“ AD Bar po ponudi kompanije “Global Ports Holding“ iz Istanbula, Inicijativa SO Bar prema Vladi Crne Gore za raskid ugovora o privatizaciji preduzeća AD Marina Bar, Inicijativa SO Bar prema Vladi Crne Gore za poništenje dijela odluke Državne studije lokacije (DSL) za sektor 56. koju je Vlada donijela na sjednici 14. marta 2013, Informacija o sprovedenim aktivnostima na izgradnji zgrade koja se radi za potrebe prosvjetnih i zdravstvenih radnika i informacija o aktivnostima dodjele stanova u izgrađenim zgradama solidarnosti, Razmatranje finansijske situacije i realizacije budžeta Opštine Bar za 2013. godinu i Informacija o opredjeljenim i realizovanim sredstvima za prevoz đaka OŠ “Mrkojevići“.
Portal Analitika