Društvo

Vajgl: Korupcija pod stalnim nadzorom

12va
P
oslanik Evropskog Parlamenta Ivo Vajgl u intervju za Radio Crne Gore izjavio da je Crna Gora pozitivno odgovorila na zahtjev Evropske unije da pregovori o pristupanju počnu poglavljima 23 i 24 .

Vajgl: Korupcija pod stalnim nadzorom
Portal AnalitikaIzvor

"Poglavlja koja se odnose na jačanje pravne države, efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije su problematična u svim državama tranzicije, ali i u nekim državama Evropske unije. Počinjanje pregovora  poglavljima 23 i 24 jeste zaoštravanje uslova za prijem, ali je Crna Gora na to odgovorila pozitivno i ide u dobrom pravcu. U izvještaju Evropske komisije se konstatuje da je Crna Gora na putu dubokih reformi. Problem korupcije nije specifičan samo za Crnu Goru, ali mu se mora posvetiti posebna pažnja i biće pod stalnom pažnjom EU i to se mora ozbiljno shvatiti u Crnoj Gori", poručio je Vajgl.

Vajgl je saopštio da Evropska unija i pored  suočavanja sa finansijskom krizom i najnovijim problemom masovnog dolaska azilanata iz Afrike, ostaje posvećena politici proširenja.

Naredna decenija je vremenski okvir da države jugozapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju smatra Vajgl. U inutervjuu za Radio Crne Gore komentarisao je i inicijativu crnogorskog ministarstva vanjskih poslova 6 plus dva koju ne doživljava kao stvaranje nove asocijacije nalik Jugoslaviji već kao odraz potrebe za tješnjom regionalnom saradnjom.

"Ja mislim da su sve bojazni od obnove Jugoslavije izlišne. Ostavimo tu Jugoslaviju da počiva u miru i posvetimo se svojim zadacima i svojoj budućnosti. Oživljavanje Jugoslavije je potpuno iluzoran projekat, s druge strane veoma je važno imati pred očima da će kontekst regionalne saradnje i u budućoj Evropi imati veoma važnu ulogu, mnogo veću nego danas i u tom kontekstu činjenica da se na prostoru biše Jugoslavije dobro poznajemo biće prednost, a ne hendikep", kazao je Vajgl.

Ivo Vajgl koji je bivši šef slovenačke diplomatije savjetuje Crnu Goru da u bilateralnim razgovorima sa Hrvatskom riješi otvoreno pitanje Prevlake kako to ne bi mogući predmet sporenja uoči prijema u Evropsku uniju sličan onom između Slovenije i Hrvatske.

Poslanik Evropskog Parlamenta smatra da odluku u ulasku u NATO savez treba donijeti na referendumu.

(rtcg)

 

Portal Analitika