Društvo

UCG: Očekujemo da će Bešić ostati na Univerzitetu do kraja zimskog semestra

1211rektorat
I
pored situacija koje se dešavaju u vezi sa najavljenim odlaskom sa Univerziteta Crne Gore doc. dr Miloša Bešića, iz Rektorata UCG su za Portal Analitika, saopštili da „očekuju da se realizacija raskida radnog odnosa sa kolegom Bešićem odloži do kraja zimskog semestra“.

UCG: Očekujemo da će Bešić ostati na Univerzitetu do kraja zimskog semestra
Portal AnalitikaIzvor

Za Portal Analitika iz Rekotrata UCG su saopštili svoj stav u vezi sa radnim statusom doc. dr Miloša Bešića i najavljenim zahtjevima studenata Fakulteta političkih nauka i peticije čije je potpisivanje u toku.

- Studenti od Rektorata traže, iako o tome još nismo dobili zvaničan dopis, da se doc.dr Miloš Bešić ,,vrati“ na Univerzitet Crne Gore. Prvo, željeli bismo da napomenemo činjenicu da smo o želji doc. dr Bešića da otkaže ugovor o radu sa Univerzitetom Crne Gore dobili pisano obavještenje. Htjeli bismo da izrazimo žaljenje zbog takve odluke, jer smo sa kolegom Bešićem proteklih godina imali izuzetno plodnu saradnju i cijenimo njegov doprinos radu Univerziteta. Dakle, riječ je o njegovoj odluci, a ne o odluci Rektorata, te zahtjev studenata da Rektorat odluči o njegovom povratku na Univerzitet nije opravdan, jer Univerzitet takvu odluku nikada nije donio. Takođe, procedura za izbor doc. Bešića u zvanje vanrednog profesora nije završena, tako da o njegovom izboru u zvanje nisu raspravljali nadležni organi Univerziteta. I pored ovakvih okolnosti, ipak očekujemo da se realizacija raskida radnog odnosa sa kolegom Bešićem odloži do kraja zimskog semestra, saopšteno je iz PR službe UCG za Portal Analitika.

Najavu studenata Fakulteta političkih nauka da će od Rektorata tražiti da predstavnici studenata u Vijeću Fakulteta podnesu ostavke, iz Rektorata podsječaju „na to da je Statutom Univeziteta Crne Gore propisano da se pitanja izbora studentskih predstavnika u organe Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica definišu Statutom Studentskog parlamenta“.

- Dakle, način izbora i prestanka mandata studentskih predstavnika uređen je propisima Studentskog parlamenta i predstavlja pitanje organizovanja studenata na Univerzitetu, na koje ostali organi Univerziteta ne mogu uticati, zarad poštovanja i očuvanja studentske autonomije, stoji u odgovorima na pitanja Portala Analitika.

Iz Rektorata na kraju, pozivaju „studente koji žele da se ova i sva druga pitanja dodatno razjasne“, da se o „nedoumicama koje imaju obrate Univerzitetu, kako bi se izbjegli nesporazumi izazvani nepotpunim informacijama“.

Foto: ubuntu.me

Portal Analitika