Region

Sonja Biserko svjedok Hrvatske u tužbi protiv Srbije

1211sonja-biserko
S
onja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, biće svjedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saznaje “Blic”. Biserko je jedan od tri svjedoka koje je do sada prijavio hrvatski pravni tim.

Sonja Biserko svjedok Hrvatske u tužbi protiv Srbije
Portal AnalitikaIzvor


Ona je u izjavi za “Blic” nije željela ni da potvrdi ni da demantuje ovu informaciju.



- Ne mogu da pričam o tome - bilo je sve što je u telefonskom razgovoru rekla predsjednica Helsinškog odbora.



Iz Zagreba su juče stigle informacije da je Hrvatska ojačala tim koji će je zastupati pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a u njemu se osim domaćih nalaze i inostrani pravni stručnjaci. Među njima su renomirani britanski advokati specijalizovani za međunarodno pravo Džejms Kroford i Filip Sends, a najnoviji član tima je Kir Starmer, dosadašnji glavni tužilac za Englesku i Vels.



Kako su objavili hrvatski mediji, Hrvatsku zastupaju i profesorka međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Vesna Crnić-Grotić, pomoćnica ministra spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Špero i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davorin Lapaš.



Ideja o ojačavanju tima koji će Srbiju zastupati pred Međunarodnim sudom pravde od prije nekoliko dana postoji i u Nemanjinoj 11, ali su u Vladi Srbije uvjereni da već sad imaju stručnjake koji mogu odlično da zastupaju  interese Srbijeu Hagu. Sagovornik iz Vlade kaže da je među njima i Vilijam Šabas, koji je “jedan od najboljih advokata na svijetu za genocide”.



- Nema razloga da nas plaši pojačavanje hrvatskog tima po tužbi za genocid. Mi već sada imamo bolje pravnike - navodi sagovornik Blica iz Vlade.



Šabas je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Midlseks u Londonu i Univerzitetu u Lajdenu, predaje i na Nacionalnom univerzitetu Irske, a direktor je Irskog centra za ljudska prava. Bio je dio tročlane Komisije za istinu i pomirenje za Sijera Leone.



Na čelu srpskog pravnog tima je Saša Obradović, koji je već dugo zastupa Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde - najprije u procesu ocjene legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a potom i u podnošenje kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid izvršen od 1991. do 1995. godine.



U timu su još Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović.

foto: blic.rs

Portal Analitika