Društvo

Sergej Polonski uhapšen u Kambodži

12-sergej
K
ontroverzni ruski tajkun, vlasnik Mirax grupe koja je gradila vile na Zavali kod Budve, Sergej Polonski uhapšen je u Kambodži po crvenoj potjernici ruskog Interpola koja je izdata zbog sumnje da je počinio "prevaru velikih razmjera", objavili su ruski mediji, prenose Dnevne novine.

Sergej Polonski uhapšen u Kambodži
Portal AnalitikaIzvor

Polonski je u Rusiji optužen za pronevjeru 5,7 milijardi rubalja, što je oko 130 miliona eura, od kupaca nekretnina u stambenom kompleksu u Moskvi "Kutuzov milja". Prema navodima optužnice, Polonski je oštetio čak 80 kupaca, a ukoliko se takvi navodi ispostave tačnim, Polonski bi mogao u zatvoru provesti čak 10 godina zatvora.



Ovaj Ruski biznismen se posljednjih godinu nalazio na privatnom ostrvu Koh Dek Koul u Kambodzi. Rusija je 14. oktobra od te zemlje zatražila njegovo izručenje, a takvom zahtjevu je ubrzo potom i udovoljeno.



Uhapšen je juče u Suhanukvilu, gradu na jugu Kambodže, kazao je za tamošnje medije Sinarith Chhay portparol Ministrastva unutrašnjih poslova Kambodže.



"Uhapsili smo ga na osnovu zahtjeva ruskih vlasti. Kambodža će ga izručiti Rusiji, ali još ne znamo kada", kazao je Chhay.



Polonski se u Rusiji nije pojavljivao još od 2012. godne, a sa privatnog ostrva u Kambodži često se oglašavao posredstvom socijalnih mreža.



Neposredno prije hapšenja optužio je Rusiju za prevaru i zatražio da Interpol zaustavi potragu za njim.



Polonski je nedavno izašao iz zatvora u Kambodzi gdje je proveo tri mjeseca zbog napada na posadu broda 30. decembra 2012. godine.



Polonski je crnogorskoj javnosti poznat kao vlasnik Mirax grupe koja je pokrenula gradnju vila na brdu Zavala u Budvi. Povodom te gradnje saslušavan je u svojstvu svjedoka u predmetu "Zavala" u kojem se sudi bivšim budvanskim funkcionerima. Radovi na Zavali prekinuti su 2009. godine kada je Mirax probio rokove za gradnju. Tada je Polonski, prema pisanju ruskih medija, svoje kompanije prodao za 100 miliona dolara, a to, po procjeni ruskih medija, nije dovoljno da namiri advokate i sve svoje dužnike. Predstavnik Polonskog u Crnoj Gori, njegov prijatelj Vjačeslav Lejbman, koji je vodio radove na Zavali, na tadašnjem projektu Astra Montenegro, napustio je biznis i zaposlio se u državnoj firmi. On je sada u Moskvi zamjenik generalnog direktora Ruskih željeznica, pišu tamošnji mediji.



foto: news.yahoo.com
Portal Analitika