Zanimljivosti

U Kaliforniji na prodaju "grad duhova"

1211seneca
S
eneka, nekadašnje veliko nalazište zlata, a danas “grad duhova” prodaje se za 225.000 dolara, prenosi “Fox news”. U oglasu objavljenom na sajtu “Krejgslist” ponuđeno je oko 485 ari zemljišta sa nekoliko manjih zgrada i sa jednim manjim ostrvom u rijeci Feder.

U Kaliforniji na prodaju "grad duhova"
Portal AnalitikaIzvor


“Seneka je prava stvar. Istorijski grad. Veoma je blizu ili sadrži istorijski rudnik zlata koji su gradili Kinezi. Kupovinom se dobija i nekoliko zgrada u različitim stanjima zapuštenosti.Tu je bio održavan festival Vudstok Zapada 1970-ih godina, kojima su prisustvovale hiljade posjetilaca”, navedeno je u oglasu.



Kupac će imati i sva prava na eksploataciju minerala i drveća u toj oblasti.



Radi se o posljednjem privatnom zemljištu u Nacionalnim šumama.



Gradu je moguće prići putevima sa sjevera i juga: južni put je pristupačniji i lakše se njime može stići po lošim vremenskim uslovima; sjeverni put se proteže na samoj ivici klisure dublje od 300 metara.



1211seneca2

Potencijalni kupci bi trebalo da budu upoznati sa ruralnim načinom života, a moraće da sačekaju nekoliko dana da bi vidjeli imanje, jer njegov vlasnik živi daleko odatle.



Kako je navedeno, u gradu je boravio Ishi, posljednji poznati član indijanskog plemena Jahi.



Seneka je nekada bila poznata kao Nort Fork, a nalazi se na visini od oko 1.100 metara.



U njoj je 1851. godine nađeno zlato i od tada se nalazište razvilo u gradić koji je imao hotel, salu za ples, kovačnicu, poštu...

 


Grad je napušten 1943. godine.

tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika