Politika

Barska opozicija: Sjednice će biti, a kvoruma- vidjećemo

1211barskupstina
N
akon izjave predsjednice lokalnog parlamenta Bara Branka Nikezić da sjednica Skupštine opštine Bar, zakazana za 12. novembar na inicijativu trećine odbornika iz opozicionih partija, neće biti održana zbog nedostatka kvoruma, reagovali su predstavnici podnosioca inicijative za zakazivanje sjednice.

Barska opozicija: Sjednice će biti, a kvoruma- vidjećemo
Portal AnalitikaIzvor

Odbornik Dejan Đurović je naveo da se Nikezić, umjesto da vodi računa o zakazivanju redovnih i obaveznih skupština, bavi sitnopolitikantskim stvarima, te da nju možda pogađa dnevni red, jer je predsjednik Upravnog odbora KTGT.

“Očekujem da odbornici vladajuće koalicije dođu u punom sastavu, jer ovo nije političko pitanje, već su pitanja od vitalnog i ekonomskog značaja za ovaj grad. Njihovo učestvovanje u radu Skupštine, značilo bi i da žele da znaju i učestvuju u tome što Vlada krčmi i rasprodaje sa teritorije Opštine Bar. Takođe, prozivam i predsjednika Opštine da je njegovo prisustvo obavezno, ukoliko je on Predsjednik svih građana i Predsjednik grada, a ne samo izaslanik vladajuće koalicije”, naveo je Đurović.

Po njegovom mišljenju, sjednice SO Bar svedene na minimum, što ga navodi na sumnju da se neodržavanjem sjednica upravo probaju prikriti neke zakulisne radnje u vezi sa ovim tačkama dnevnog reda i svih spornih i sumnjivih privatizacija u Opštini Bar.

Odbornik Gojko Đurašić je kazao kako njegova partija, SNP, smatra da je Predsjednica Skupštine opštine Bar “vidovita, kada unaprijed zna da neće biti kvoruma, a dan ranije otkazuje sjednicu Skupštine, iako je nije ni zakazala, pa joj to pravo i ne pripada”.

Odbornik Ranko Aligrudić je ustvrdio da je izjava Nikezić “sa pravnog stanovišta u najmanju ruku nekorektna”.

“Valjda je logičko pravilo da onaj ko sjednicu zakazuje - taj je i odlaže ili otkazuje. Predsjednica Nikezić je imala priliku da sama zakaže 17. sjednicu Skupštine opštine Bar, na osnovu blagovremeno podnešene joj Inicijative nas 12 odbornika. Kako nije, nema ni ovlašćenje da istu unaprijed otkazuje ili odlaže, jer to pravo pripada Savu Vujoševiću, koga smo odredili za predsjedavajućeg sjutrašnje sjednice, u skladu sa Statutom opštine”, rekao je Aligrudić.

On se pita kako može biti neregularna sjednica, ako je sazvana na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine Bar, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine. “Kako je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da Opština ima pravo da iskaže svoje mišljenje ili pokrene inicijativu prema nadležnim državnim organima o problemima koji nijesu u okviru njene nadležnosti, ali su od interesa za lokalnu samoupravu, nas jedan trećina odbornika smo smatrali da Opština Bar mora iskazati svoje mišljenje u vezi sa privatizacijom ovih značajnijih privrednih preduzeća, bez bilo kakve želje da Skupština presuđuje, preispitujući Odluke državnih organa za koje nismo nadležni, već sa ciljem da se raspravimo i učinimo transparentnim sve pojedinosti u vezi istih i predložimo eventualne zaključke i inicijative”, jasan je bio Aligrudić.

Odbornik Savo Vujošević, koji bi trebao predsjedavati vanrednom Skupštinom, potencira da će na samoj sjednici SO Bar biti utvrđen kvorum, pa zavisno od toga, ima li ga ili ne, sjednica može biti održana ili odložena za najdalje 15 dana, u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu SO Bar.

“Na zahtjev jedne trećine odbornika, 15. oktobra 2013. godine, podnijet je Zahtjev za sazivanje sjednice SO Bar. Pošto Predsjednica Parlamenta nije sazvala sjednicu u zakonskom roku od 15 dana, mi smo 31. oktobra sazvali sjednicu Skupštine opštine Bar za 12. novembar u 10 časova. Uz saziv smo dostavili, istoga dana, svim institucijama zahtjeve za materijal koji treba da nam dostave, kao i dio materijala koji smo predali uz urgenciju skupštinskoj službi, odnosno Predsjednici Skupštine opštine Bar i Sekretaru Skupštine opštine 1. novembra 2013.godine. Postupajući po našem Zahtjevu i urgenciji koji smo uredno dostavili Predsjednici i Sekretaru SO Bar, skupštinska služba je na osnovu tog, dostavila odbornicima pozive i dio pribavljenog materijala za sjednicu Skupštine opštine Bar, zakazanu za 12. novembar”, objašnjava Vujošević.

On ističe kako je objašnjenje da sjednica nije mogla biti sazvana jer nije dostavljen materijal, “najblaže rečeno smiješna”.

“Članom 71. Stav 7. Poslovnika o radu SO Bar, propisano je: ‘Izuzetno, materijal za predloženi dnevni red, ako nije priložen uz saziv, može se dostaviti u kraćem roku ili na samoj sjednici’. Pošto se ovdje radi o izuzetnoj situaciji, jer materijal koji je potreban za sjednicu nije kod nas opozicionih odbornika, nego kod nadležnih državnih i opštinskih Organa, odnosno kod vladajuće koalicije, samim tim oni su dužni da poštuju zakonske propise i da Skupštini opštine Bar i odbornicima dostave traženi materijal. Zbog čega nisu dostavili materijal za sjednicu, ili zbog čega se vrši klasična opstrukcija u vezi sa dostavom materijala od strane vladajuće koalicije, nama je sasvim jasno, a jasno je i građanima Bara i Crne Gore”, kaže Vujošević, koji je pozvao vladajuću koaliciju da “ne bježi sa zakazane sjednice, da se bar malo uozbilji i da korektno i odgovorno rasprave teme, vrlo značajne za grad i građane Bara”.

 

 

Portal Analitika