Svijet

Popularnost francuskog predsjednika na minimumu

3008oland
P
opularnost francuskog predsjednika Fransoa Olanda sve više opada i, prema posljednjim anketama, dostiže 21 odsto, što je najniži rejting do sada.

Popularnost francuskog predsjednika na minimumu
Portal AnalitikaIzvor

Novi pad popularnosti franucuskog predsjednika od tri procenta registrovan je u periodu od početka oktobra do početka novembra, pokazalo je istraživanje koje je uradio institut Ipsos za francuski dnevnik "Puan".

Francuski premijer Žan-Mark Ero, takođe, slijedi trend nepopularnosti. Njegova popularnost od 21 odsto je najniži procenat koji je jedan premijer imao od kada se vode statistički podaci.

U oktobru je popularnost predsjednika iznosila 26 odsto i već tada je bila na istorijskom minimumu, pokazalo je istraživanje koje je obavio Institut za statistiku BVA - Oranž za francuske medije "Ekspres", "Frans anter" i regionalne medije.

Prema istraživanju Ipsosa, svaki peti Francuz je zadovoljan radom predsjednika, objavio je francuski dnevnik "Puan".

Međutim, čak 75 odsto ispitanika izjavilo je da nema pozitivno mišljenje, što je za četiri odsto više nego prethodnog mjeseca, a 40 odsto ispitanika ima veoma loše mišljenje, što je pet odsto više nego prethodnog mjeseca.

Činjenica je i da 50 odsto onih koji su za Olanda glasali 2012. godine ima loše mišljenje o njegovom radu, rezultati su istraživanja.

Popularnost premijera Žan-Marka Eroa je opala za pet odsto i pala na 21 odsto, što je za jedan odsto manje od rejtinga koji je imao Alen Žipe u novembru 1996. godine, što je bio rekord nepopularnosti za jednog premijera.

Kada je u pitanju popularnost pojedinih ministara, ističe se Manuel Vals, ministar unutrašnjih poslova koji je sa 56 odsto najpopularniji političar.

Popularnost bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija porasla je za dva odsto za posljednjih mjesec dana i iznosi 42 odsto, dok popularnost bivšeg premijera Fransoa Fijona ostaje na 38 odsto.

Lider Nacionalnog fronta Marin le Pen uživa 31 odsto popularnosti, što je za tri odsto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Ispitivanje javnog mnjenja obavljeno je telefonom 8. i 9. novembra, a učestvovalo je 962 ispitanika starijih od 18 godina.

Portal Analitika