Svijet

Italija: Krivotvoreni kozmetički proizvodi poznatih brendova

1111bos
I
talijanska finansijska policija saopštila je u ponedjeljak da je zaplijenila više od 5 miliona krivotvorenih kozmetičkih proizvoda, a u Rimu je otkrivena laboratorija koja je služila za njihovu proizvodnju.

Italija: Krivotvoreni kozmetički proizvodi poznatih brendova
Portal AnalitikaIzvor

U laboratoriji su se nalazile "mašine, posude i sastojci za proizvodnju parfema, krema, lakova i razne kozmetike", precizira se u saopštenju.

Ovi krivotvoreni proizvodi su nosili imena poznatih luksuznih marki: Dolce&Gabbana, Hugo Boss, Just Cavalli, Chanel, Lacoste, Armani, a nalazili su se u četiri skladišta u glavnom gradu.

"Hemijska analiza zaplijenjenih proizvoda otkrila je prisustvo, u brojnim slučajevima, toluena i benzena, a ovaj posljednji je kancerogen", dodaje se u saopštenju.

Praveći bilans za deset mjeseci aktivnosti u pokrajini Rima, finansijska policija je takođe saopštila da je nedavno na dva aerodroma u glavnom gradu zaplijenila baterije za telefone iz Kine. Ove krivotvorene baterije, koje su nosile nazive poznatih marki Apple, Motorola, Nokia i Samsung, sadržavale su nikl i litijum u količinama iznad dozvoljenih zakonom.

Oko 35.000 dijelova najpoznatijih marki automobila, također krivotvorenih, zaplijenjeno je na aerodromu Rim-Fiumićino, prema istom izvoru.

Dva kineska poduzetnika su uhapšena s 22 miliona krivotvorenih čarapa u njihovim skladištima, nastavila je policija.

Ukupno je izvedeno 1.100 operacija, u deset prvih mjeseci u godini, i dovelo je do zapljene više od 40 miliona krivotvorenih proizvoda. Policija je privela pravdi 736 osoba, od kojih je troje u pritvoru.

Policija je pozdravila činjenicu da je sud u Rimu odlučio u oktobru o preventivnom oduzimanju imovine u vrijednosti od 4,2 miliona eura jednoj kineskoj kriminalnoj organizaciji koja se bavila krivotvorenjem, što je dosada bila mjera rezervirana za mafijaški kriminal, prenosi Radiosarajevo.ba.

Portal Analitika