Abiznis

ME: Stav Vlade po pitanju socijalnog programa u KAP-u poznat

1111kap
P
ovodom situacije u Kombinatu aluminijuma Podgorica i aktuelne blokade od strane penzionera, bivših zaposlenih u ovoj kompaniji, još jednom podsjećamo da je Vlada Crne Gore, u cilju rješavanja pitanja viška zaposlenih, inicirala izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uz obezbjeđivanje 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i benenficije, čime im je omogućila odlazak u penziju čiji prosječni iznos, prema informacijama stečajne uprave, prelazi 500 eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

ME: Stav Vlade po pitanju socijalnog programa u KAP-u poznat
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva ekonomije kažu da su iz te institucije u više navrata razgovarali sa pravnim predstavnikom bivših radnika, kao i da je dogovoren red poteza u vezi socijalnog programa, na koji su predstavnici radnika pozitivno odgovorili, da bi, kako tvrde, nakon toga blokirali poslovanje fabrike.

- Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica su takođe tokom prošle nedjelje, kao što je javnosti poznato, pozvani da, u sklopu razgovora sa predstavnicima Sinidkata alumijuma, uzmu svoje učešće, uz uslov da odblokiraju ulaze u KAP, što su oni odbili. U međuvremenu nas je stečajna uprava Kombinata aluminijuma Podgorica obavijestila da blokada proizvodnje u Kombinatu aluminijuma Podgorica dovodi do gašenja kompanije zbog nemogućnosti redovnog poslovanja i izmirenja obaveza, kao i nabavke repromaterijala. Time se, kako su istakli, trajno ugrožava egzistencija 700 zaposlenih u kompaniji koji nijesu stekli pravo na penziju i koji su radno angažovani u procesu stečaja, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ministarstvo ekonomije podsjeća da je "stav Vlade Crne Gore da će iznos socijalnog programa biti definisan u ukupnom iznosu, u skladu sa načinom na koji su bili definisani socijalni programi za Željezaru, KAP i Rudnike boksita, dok će se kriterijumi raspodjele sredstava definisati u okviru Sindikata, na šta Vlada neće uticati".

- Još jednom apelujemo da se dogovor nađe u okvirima Sindikata, sa čime su, kao što je javnosti poznato, saglasni predstavnici Sindikata, i da prestanu sa blokadom kompanije i ugrožavanjem njenog poslovanja, poručuju iz Ministarstva.

Portal Analitika