Društvo

Delegacija EU osuđuje kamenovanje kancelarija Vijesti

1111zastava
D
elegacija Evropske unije u Crnoj Gori osudila je kamenovanje kancelarije dnevnog lista Vijesti i pozvala vlasti da osude prijetnje i napade na medije i temeljno istraže incidente i krivično gone počinioce.

Delegacija EU osuđuje kamenovanje kancelarija Vijesti
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija EU je, kako su saopštili, zabrinuta jer su nepoznati počinioci u petak veče oštetili kancelariju dnevnog lista Vijesti.

Iz Delegacije EU saopšteno je da su bezbjednosne kamere jasno zabilježile da osobe bacaju kamenje na ulaz u prostorije redakcije "Vijesti".

"Delegacija osuđuje napad i poziva vlasti da osude prijetnje i napade na medije, kao i da temeljno istraže incidente i krivično gone počinioce", kaže se u saopštenju Delegacije.

Podsjećaju da se da su prošle godine zapaljena vozila Vijesti, da su kancelarije tog lista napadnute i oštećene tokom Parade ponosa i da je u dvorištu njihovog novinara Tufika Softića u avgustu aktivirana eksplozivna naprava.

Napominje se da istrage u tim slučajevima, uključujuc&'769;i i napad u petak još nijesu rezultirale krivičnim gonjenjima ili osudama.

"Delegacija želi da podsjeti na ovogodišnji Izvještaj o napretku Crne Gore, u kome Komisija jasno izražava zabrinutost zbog porasta broja slučajeva nasilja nad novinarima".

Podsjeća se da se u Izvještaj o napretku poziva na sprovođenje temeljnih istraga i krivično gonjenje počinilaca svih starih i nedavnih slučajeva nasilja nad medijima.

Iz Delegacije podsjećaju da je sloboda medija jedno od osnovnih prava u EU i ključni stub demokratije.

EU, kako su poručili, neće prihvatiti nikakvu devijaciju u zemljama koje teže da dostignu standarde Unije o slobodi izražavanja i slobodi medija.

Delegacija će, kako su kazali, nastaviti da tokom pristupnih pregovora prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujći i prava medija i novinara.

"Sloboda medija je sastavni dio pregovaračkog poglavlja 23, koje se bavi pitanjima pravosuđa i osnovnih prava, i za koje je Crna Gora preuzela određene obaveze u okviru relevantnog akcionog plana", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika