Društvo

LP: Srbija nikad nije oslobađala Budvu

bd
O
pštinski odbor Liberalne partije Budva pokrenuo inicijativu za uklanjanje Spomen ploče „oslobodiocima“ na kojoj piše da je Crnu Goru oslobodila Srbija.

LP: Srbija nikad nije oslobađala Budvu
Portal AnalitikaIzvor

Liberali navode da ne piše od koga nas je oslobodila Srbija, te da se to desilo 1918. godine.

''Dakle, iste godine kada je Crna Gora nestala kao država. Kako smo se našli među državama pobjednicama ako nijesmo uspjeli ni Budvu da oslobodimo? Oslobodila nas je ‘hrabra srpska vojska’. Šta su radili građani Budve dok se akcija oslobađanja odvijala, jesu li pomagali, gdje su bili muškarci iz okolnih plemena Majini, Paštrovići, Grbljani, Brajići…Da li u istoriskom arhivu Budve ima dokumenata koji registruju imena ‘hrabrih jedinica srpske vojske’ koje su izvele ‘oslobađanje’, je li bilo žrtava, ranjenih, popaljenih kuća'', pitaju se liberali.

Tvrde i da tabla na vratima Budve -“laže”.

''Naši ljudi oslobađali su i ginuli za Beograd i Zagreb za Krit i Trst... i nigdje nijesu stavili tablu. Srbija nikada nije oslobađala Budvu. Tu tablu treba skinuti'', navode iz Liberalne partije.

Inače, danas su ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović na ulaznim vratima zajednički položili vijenac.

''LP-a spremna je da oda počast svakom ko je na bilo koji način zadužio Crnu Goru, ali ne može prihvatiti da na ulaznim vratima dvomilenijumskog grada Budve se falsifikuje istorija, dezinformiše javnost i slavi velikosrpska ideologija kojom je 1918. godine likvidirana na brutalan način crnogorska država'', zaključili su iz LP. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika