Društvo

Nikšić dobio Resursni centar za slijepe (VIDEO)

1111grbovic

U Nikšiću je danas otvoren Resursni centar za slijepe i osobe sa oštećenim vidom, koji su sa 40 hiljada USD finansirale Sjedinjene Američke Države. Američka ambasadorka Sju Kej Braun kazala da se nada da će Resursni centar pomoći osobama sa oštećenim vidom i omogućiti njihovu uspješnu integraciju u akademski, socijalni, ekonomski i kulturni život. Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović istakao je da se nada da će se saradnja sa američkom ambasadom nastaviti i dalje, ne samo kroz donacije, već i angažmane u značajnijim investicionim projektima.

Nikšić dobio Resursni centar za slijepe (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor


Ambasadorka

Sju Kej Braun

je podsjetila da je Udruženje slijepih i slabovidih u Nikšiću dugogodišnji partner USAID-ove inicijative za osobe sa invaliditetom.



"Tokom saradnje Udruženje je obučilo skoro sve nastavnike u 26 škola u Nikšiću, Šavniku i Plužinama kako da predaju Brajevo pismo, a osnovala je i prvu audio biblioteku za slijepe i slabovide u Crnoj Gori sa stotinama prevedenih knjiga i akademskih tekstova“, kazala je

Braun

.





Izvršni direktor Saveza slijepih

Goran Macanović

kazao je da se otvaranjem Centra obilježava i 65 godina postojanja i rada Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine.





Macanović je istakao da je realizacija projekta Resursnog centra rezultat saradnje te organizacije sa USAID-om i ORTOM, koji je u prethodnih nekoliko godina finansirao dva projekta čiji je cilj poboljšanje položaja ove populacije u Crnoj Gori.



Izvršni direktor Saveza slijepih je kazao da nabavljena pomagala imaju primjenu u različitim oblastima života, od obrazovanja, obavljanja kućnih poslova, zadovoljavanja medicinskih potreba, sportsko-rekreativnim aktivnostima, samostalnom kretanju, korišćenju računara, štampanju tekstova na Brajevom pismu, izradi reljefnih slika.



Gradonačelnik Nikšića

Veselin Grbović

kazao je da je otvaranje centra još jedna potvrda da opština brine o svojim građanima.



„Nadam se da će se saradnja sa američkom ambasadom nastaviti i dalje, ne samo kroz donacije, već i angažmane u značajnijim investicionim projektima. Nikšić to očekuje od američkog naroda i kada se pojave američki investitori računam da će naš grad krenuti zaista uzlaznom linijom“, kazao je Grbović.



Za Resursni centar, koji je prvi te vrste u Crnoj Gori, opština Nikšić obezbijedila je prostor u Sportskom centru.

 

Portal Analitika