Društvo

Bingulac položio vijenac u Budvi uprkos protivljenju SDP-a

2909ZoranBingulac
A
mbasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Bingulac, položio je danas vijenac na spomen ploču oslobodiocima Budve, na ulazu u Stari grad, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Bingulac položio vijenac u Budvi uprkos protivljenju SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Polaganju vijenca prisustvovali su predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović i generalni konzul Srbije u Crnoj Gori Marina Jovićević.

Bingulac je naveo da je danas dan primirja i pobjede u Prvom svjetskom ratu i da je to povod polaganja vijenca u Budvi, javlja MINA.

Bingulac je rekao da je Crna Gora i Srbija imaju izvanredne odnose.

“To daje osnova za našu saradnju koja je počela od posjete pedsjednika Srbije, Tomislava Nikolića Crnoj Gori, a završiće se posjetom premijera Crne Gore Mila Đukanovića Beogradu, početkom decembra”, naveo je on.

Bingulac je kazao da ne postoje dvije bliže države u svijetu.

Upitan kako komentariše ocjene iz Socijlademokratske partije (SDP) da je polaganje vijenca u Budvi provokacija i nediplomatsko ponašanje, Bingulac je kazao, da nije detaljno upoznat o tome, a da je povod njegovog polaganja vijenca Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

“Drago mi je što sam mogao da položim vijenac na ovom mjestu u Budvi”, kazao je Bingulac.

SDP osporava tekst uklesan na spomen ploči - „ Pokolenja, djela sude“ riječi Petra Petrovića Njegoša, koju je, kako je stoji na mermernoj tabli, „budvanska opština postavila na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918“.

Rađenović je rekao da je posjeta ambasadora Srbije Budvi zvanična, dodajući da je sa Bingulcem razgovarao o svim aspektima dobre saradnje koju temelje vlade dvije zemlje.

Rađenović je rekao da je zadovoljan sa porukama Bingulca i stavovima, koji, kako je naveo, obećavaju da Budva može konkurisati na još bolji imidž turističke destinacije u Srbiji, kao jednom od glavnih emitivnih tržišta.

“Ka tom cilju potrebna je i pomoć ambasade Srbije u Podgorici”, kazao je Rađenović.

Upitan da li njegovo priisusto na polagaju vijenca Bingulca Budvi, znači neslaganje sa stavom koalicionih patnera iz SDP-a, Rađenović je kazao, da je je kao dobar domaćin imao potrebu da ispoštuje Ambasadu Srbije i njenog predstavnika, “i da sa njim prisustvuje, jer smatra da je Budva slobodan i otvoren grad za sve”.

“Sa velikom pažnjom pročitao stavove SDP-a, kao što znam da postoje i stavovi drugih partija i smatram da je i moj dolazak potpuno normalan, kako bih kao dobar domaćin ispoštovao volju jedne od važnih zemalja sa kojom Crna Gora sarađuje i treba da sarađuje, a takav gest, ili čin, samo potvrđuje namjeru Budve da bude širok, otvoren i slobodan grad”, zaključio je Rađenović.

 

 

Portal Analitika