Abiznis

Admiral Markets: Kamate u Evropi rekordno niske, euro slabi!

kokanovic
P
rošle sedmice je valutno tržište ponovno bilo dosta aktivno, te je vrijednost valuta dosta oscilirala. Događaj koji je najviše pridonio aktivnosti tržišta je odluka Evropske centralne banke o spuštanju kamatne stope sa 0,5 odsto na rekordno nizak nivo od 0,25 odsto. Razlog spuštanja kamatne stope je veoma niska inflacija u Eurozoni, manja od 1 odsto, pa se ECB pribojava da bi moglo doći do deflacije, koja je štetna za razvoj privrede, ocijenjeno je iz Admiral Marketsa

Admiral Markets: Kamate u Evropi rekordno niske, euro slabi!
Portal AnalitikaIzvor

Sudionici na valutnom tržištu su burno reagovali na ovu vijest, pa je euro odmah nakon objave spuštanja kamatne stope oslabio blizu 2 odsto u odnosu na američki dolar. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3390. Osim u odnosu na dolar, euro je oslabio i u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute, ocijenio je analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

I vijesti iz Amerike su pomogle u slabljenju eura i jačanju dolara. U petak je izašao podatak o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u. U oktobru je otvoreno 204.000 novih radnih mjesta što je mnogo više od očekivanih 121.000. Pozitivne vijesti iz SAD-a su zadržale cijene američkih dionica na rekordnoj razini, do je cijena zlata nastavila padati. Vrijednost SP500 indeksa kojim je također moguće trgovati putem Admiral Marketsa iznosi 1770 bodova, a cijena zlata trenutno iznosi 1281 dolar po unci.

Većina vijesti najavljenih za ovaj vikend odnosi se na britansku funtu pa bi najveća kretanja kursa mogla biti upravo na GBP. U utorak izlazi podatak o inflaciji u Britaniji, a u srijedu podatak o stopi nezaposlenih. Uz to u srijedu govor drži guverner Britanske centralne banke što će sigurno dovesti do naglih i velikih kretanja vrijednosti GBP.

Od ostalih interesantnih vijesti treba spomenuti govor buduće čelnice američkih Federalnih rezervi koji će se održati u četvrtak.

U kojem smjeru bi se mogle kretati vrijednosti valuta idućih mjeseci?

Kao što navedeno u prethodnim analizama, privredna situacija u SAD-u je osjetno bolja od situacije u Europi, što će prije ili kasnije dovesti do značajnijeg slabljenja eura u odnosu na dolar. Pad je već počeo, te je euro u samo desetak dana izgubio blizu 4% vrijednosti u odnosu na dolar. Iako je moguć blagi predah u trendu slabljena eura, dugoročno gledajući, ovo je i dalje dobar nivo za prodaju eura. U roku nekoliko mjeseci kurs EUR/USD vrlo lako može pasti ispod 1,3000.

Američki dolar će najvjerojatnije nastaviti jačati i u odnosu na ostale valute, a možda ponajviše u odnosu na australijski i novozelandski dolar, koji su po mnogim parametrima značajno precijenjeni. Kurs AUD/USD idućih mjeseci lako može pasti ispod 0,9000 a kurs ZD/USD ispod 0,8000, zaključio je Kokanović.

 

 

Portal Analitika