Svijet

Doživotni zatvor za napad na Domodedovo

1111domodedovook
M
oskovski regionalni sud osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora trojicu optuženih za planiranje terorističkog akta na aerodromu Domodedovo 2011. godine, javlja agencija Itar Tas.

Doživotni zatvor za napad na Domodedovo
Portal AnalitikaIzvor

U samoubilačkom napadu na aerodrodomu Domodedovo 24. januara 2011. u čekaonici za dolaske poginulo je 37 osoba, a povrijeđeno 173.

Bašir Hamhojev i braća Islam i Iljez Jandijev dobili su doživotnu kaznu zatvora, a Ahmed Jevlojev 10 godina zatvora. Tužitelji su izjavili da su oni pomogli napadaču samoubici tako što su organizovali njegovo putovanje iz Ingušetije i dali mu bombu. Oni imaju 10 dana da ulože žalbu na presudu.

Prilikom izricanja kazne u sudu je navedeno da su četvorica optuženih bili uključeni u prevoz bombaša-samoubica, te da su bili članovi terorističke organizacije.

Odgovornost za terooristički napad je preuzeo šef pobunjeničke organizacije Emirati sa Kavkaza, Čečen Doku Umarov. Napad je izveo član te organizacije Magomed Jevlojev, koji je aktivirao eksplozivnu napravu sa dva do tri kilograma TNT-a, koju je nosio oko pojasa, saopštio je ruski istražni komitet.

Portal Analitika