Politika

MUGOŠA: DPS se mijenja u skladu sa potrebama društva i ljudi

1111mugosa
M
ijenja se život, mijenjaju se potrebe društva i ljudi, i u skladu sa tim mijenja se naravno i Demokratska partija socijalista, kazao je u intervjuu portal CdM gradonačelnik Glavnog grada Miomir Mugoša.

MUGOŠA: DPS se mijenja u skladu sa potrebama društva i ljudi
Portal AnalitikaIzvor

On dodaje da DPS ostaje „na tvrdim principima demokratije, slobode, nezavisnosti, antifašizma, poštovanja ljudskih i manjinskih prava, suživota i tolerancije“ i da je to razlog dugog trajanja stranke.

- Zbog ekonomske krize suočavamo se sa političkim nerazumijevanjem i čestim nesporazumima i neshvatanjem nužnih ekonomsko-razvojnih projekata koji bi sigurno generirali bolji kvalitet života svih građana. Na našoj političkoj sceni još uvijek egzistiraju prepoznatljivi subjekti koji socio-demagogijom sputavaju ekonomski razvoj.

Za Mugošu nema dileme – na lokalnim izborima naredne godine pobijediće šira koalicija koju će predvoditi DPS.

On je najavio da su najvažniji projekti čiji se početak realizacije očekuje uskoro, u Podgorici vezani za infrastrukturu.

- Pitanje je dana kada će se raspisati međunarodni tender za uređaj za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom otpadnog mulja i primarnom mrežom fekalne kanalizacije dužine 41 kilometar, čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 60 miliona eura. Neodvojiv dio ovog projekta je izgradnja jugozapadne obilaznice sa mostom preko Morače u Donjoj Gorici, kao i pješački energetski most u blizini sadašnjeg uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

On je najavio izgradnju novog cjevovoda od Mareze do Dajbabske gore i rezervoar od 20.000 kubika na brdu Vršak, postrojenja za tretman ocjednih voda na deponiji „Livade“, a u planu je raspisivanje tendera za eksploataciju biogasa sa deponije i njegovog transfera u toplotnu i električnu energiju.

Još jednom najavio je i projekte koji već godinama čekaju na realizaciju: izgradnju objekta „Gradskog pozorišta“, zatvoreni bazen i biciklističke staze.

O Podgorici od prije deset godina i danas ne želi da iznosi poređenje, već kaže kako će „sud vremena prepoznati vrijednosti preobražaja Podgorice“.

Gradonačelnik Glavnog grada kaže da se nastavlja „racionalizacija i kadrovska prekompozicija“ u lokalnoj upravi.

Na stav opozicije da je „prisvojo“ Podgoricu Mugoša kaže:

- Presrećan bih bio da je svi njeni građani prigrle i prisvoje kao što sam je ja prisvojio. Želim da se svako od građana Podgorice osjeća tako da sa ponosom može da kaže – „Podgorica je moj grad”, i da se tako i odnosi prema njemu.

Kada je riječ o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i rješavanju njenog pravnog statusa, Mugoša potcrtava da je „država odvojena od Crkve“

- Ali, radovalo bi me da CPC što skorije obezbijedi uslove za svoje vjernike, čemu je i Grad nesebično doprinio.

No, na „prozivke“ da je po potrebi okrenuti čas Srpskoj pravoslavnoj crkvi čas Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, odgovara:

- To nije tačno. Imam principijelan odnos prema svima, pa i prema crkvama.

Za spekulacije da će nakon odlaska sa mjesta gradonačelnika Podgorice biti na nekom ambasadorskom mjestu, Mugoša je kazao to posebno postaje aktuelno uoči izbora, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, i dodao da je već „promijenio toliko ambasada da ih ne može ni popamtiti“.

Portal Analitika