Politika

Bar: Sjednice Skupštine opštine ipak neće biti

1111barskupstina
S
jednica Skupštine opštine Bar, zakazana za 12. novembar na inicijativu trećine odbornika iz opozicionih partija, neće biti održana zbog nedostatka kvoruma, kazala je predsjednica Skupštine Branka Nikezić.

Bar: Sjednice Skupštine opštine ipak neće biti
Portal AnalitikaIzvor

Stav klubova odbornika vladajuće koalicije DPS-SDP je da bi njeno održavanje predstavljalo nepoštovanje zakonskih propisa i ulaženje u zonu neregularnog političkog djelovanja.

- Uz zahtjev za sazivanje sjednice nije dostavljen materijal. Na uvid smo dobili jedino zahtjeve za tim materijalom, upućene Vladi i resornim ministarstvima, a fale Prijedlozi akata po predloženom Dnevnom redu, što je obaveza predlagača. Tek naknadno nam je dostavljen samo materijal koji se tiče raskida ugovora o privatizaciji AD Marine Bar. Služba za skupštinske poslove je odradila tehnički dio pripreme i organizacije sjednice, slanjem naknadno dobijenog materijala i pozivom da odbornici prisustvuju sjednici, bez obzira ko je sazvao – rekla je Nikezić.

Prema njenoj ocjeni, održavanje sjednice bilo bi neregularno i zato što jedan dio tačaka zadire u nadležnost državnih organa.

- Prva tačka je preispitivanje odluke o realizaciji privatizacije AD Kontejnerski terminal i generalni tereti, čiji je većinski vlasnik država. U međuvremenu je Vlada Crne Gore Ugovor o privatizaciji te kompanije proslijedila na razmatranje Skupštini kao nadležnom tijelu. Druga tačka se odnosi na raskidanje ugovora o privatizaciji AD Marina Bar, gdje je država takođe većinski vlasnik. Upravo onog dana kada smo imali sjednicu kolegijuma sa predsjednicima odborničkih klubova, Vlada je raskinula ugovor o privatizaciji Marine. Ne znam da li je u pitanju koincidencija ili su 12 odbornika već tada bili u posjedu te informacije. U svakom slučaju, barski parlament ni po tom pitanju nije nadležan da raspravlja. Takođe, nije u nadležnosti barskog parlamenta razmatranje poništavanja dijela odluke državne studije lokacije koja se odnosi na Sektor 56 – navela je predsjednica SO Bar Branka Nikezić.

Tačke predloženog Dnevnog reda koje potpadaju pod nadležnost lokalnog parlamenta - informacije o sprovedenim aktivnostima na izgradnji zgrade za potrebe prosvjetnih i zdravstvenih radnika i Stanova solidarnosti, razmatranje finansijske situacije opštine Bar, uz informaciju o opredijeljenim i realizovanim sredstvima za prevoz đaka Osnovne škole „Mrkojevići”, biće, kako je najavljeno, na programu prve naredne redovne sjednice, koja se biti održana do kraja godine.

Zahtjev za zakazivanje XVII sjednice sa Prijedlogom Dnevnog reda, uputili su odbornici SNP, NOVE, Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i jedan nezavisni kandidat.

Portal Analitika