Zanimljivosti

Na benzin ćemo voziti do 2070. godine

1111motor
U
nastojanju da predvide buduća kretanja potrošnje energenata, analitičari kompanije „Šel“ (Shell) izradili su studiju s dva moguća scenarija, prenosi T portal.

Na benzin ćemo voziti do 2070. godine
Portal AnalitikaIzvor

Dokument „New Lens Scenarios“ prema prvom scenariju nazvanom „Planine“, predviđa snažniji utjecaj zakonodavnih tijela koji bi dalekosežnim političkim mjerama uticali na šire korištenje prirodnog gasa, čime bi ovaj energent do 2030. postao globalno najkorišteniji energetski izvor. Negativna strana ovakvog smjera bila bi ta da bi globalna prosječna temperatura, uprkos procesu skladištenja ugljendioksida, vjerojatno premašila limit od dva stepena Celzijusa.

Scenario „Okeani“ pak predviđa da solarna energija prestigne prirodni gas kao globalno najkorišteniji energetski izvor.

Jedan od značajnih djelova studije posvećen je automobilima. Naime, analitičari „Shell“-a ističu kako bi do 2070. broj automobila čije pogonsko gorivo predstavljaju naftni derivatima, trebalo značajno da opadne. Benzinci i dizelaši biće zamijenjeni automobilima sa pogonom na gorive ćelije vodonika, kao i električnim automobilima na baterije.

Kompletnu studiju na 48 stranica na engleskom jeziku možete pronaći na posebnoj stranici kompanije „Shell“ u PDF formatu.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika