Društvo

"Pod kapom Njegoševom" u utorak na Cetinju

0510anastazijaM
P
rijestonica Cetinje i Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", organizuju u utorak modni događaj "Pod kapom Njegoševom", autorski projekat istoričarke umjetnosti Anastazije Miranović, povodom 200-godišnjeice rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Dana Prijestonice.

"Pod kapom Njegoševom" u utorak na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

- Autorka će predstaviti kolekciju od 20 modela specijalno rađenu ovim povodom, koja je inspirisana duhovnom vertikalom Njegoševog lika i djela, epohom romantizma, tradicionalnim nacionalnim kostimom. Koncept događaja je u svim segmentima baziran na spoju tradicije i savremnog, pa će ekskluzivnim povodom rađena muzika, aksesoar, kao i odjevni predmeti nositi u sebi sublimaciju duha vremena ovih prostora protekla dva vijeka – navodi se u saopštenju organizatora revije dostvljenom Portalu Analitika.

U programu će, kako se navodi, učestvovati mješoviti hor "Antivari musica" iz Bara, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića, uz soliste na instrumentima, Dina Kukalj -violina, klavir - Ana Katjuševa, flauta - Marijana Kankaraš, gusle - Rajko Radović, vokal - Danica Nikić. Aksesoar je autorski rad akademske umjetnice,vajarke Katarine Zlajić u kombinaciji sa originalnim nakitom Njeoševog vremena iz kolekcije terzije Vaida Turuskovića.

Koreografiju događaja osmislila je Sonja Štilet, manekenke su studija "Da qui" iz Tivta i "National Style" iz Podgorice.

Portal Analitika