Društvo

KONJEVIĆ: Zatražiću da Vujanović objasni Veljovićeve nenajavljene aktivnosti u sjedištu SAJ-a

raskook
K
abinet ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića saopštio je danas, reagujući na tekst objavljen u Vijestima pod naslovom “Veljović nacrtao strategiju za Mojkovac”, da Konjević nije bio obavješten o bilo kakvom sastanku u subotu u sjedištu SAJ-a u Podgorici.

KONJEVIĆ: Zatražiću da Vujanović objasni Veljovićeve nenajavljene aktivnosti u sjedištu SAJ-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova je saopšteno da će Konjević o nenajavljenim aktivnostima Veselina Veljovića zatražiti objašnjenje i od predsjednika države Filipa Vujanovića.

- Kabinet ministra unutrašnjih poslova nije bio obaviješten o bilo kakvom sastanku, predavanju ili nekom drugom obliku okupljanja u subotu u sjedištu elitne Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Podgorici. Po saznanju za održavanje skupa, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević zatražio je pisanu informaciju od direktora policije Slavka Stojanovića i komandanta SAJ-a Mladena Markovića o razlogu okupljanja kao i spisak prisutnih službenika koji su taj dan boravili u sjedištu SAJ-a – navodi se u reagovanju Konjevićevog kabineta dostavljenom Portalu Analitika.

Današnje Vijesti objavile su da je bivši šef policije i savjetnik za bezbjednost Predsjednika Filipa Vujanovića, Veselin Veljović, juče u kampu “Zlatica” u Podgorici održao predavanje desetinama policajaca, kojima je, kako pišu Vijesti “davao uputstva šta treba da urade do subote, kada se održavaju lokalni izbori u Mojkovcu”.

Veljović je Vijestima rekao da ta informacija nije tačna i da je on organizovao skup na kome je policajcima pričao o NATO integracijama.

Iz Konjevićevog kabineta su, međutim, saopštili da je netačna izjava Veljovića da je ministar unutrašnjih poslova prihvatio bilo kakvu njegovu inicijativu o održavanju predavanja o NATO.

- O tome i sličnim pitanjima Konjević nije imao komunikaciju sa Veljovićem. Ministar Konjević je član vladinog Savjeta za NATO i ne postoji ni jedan legalan ni legitiman razlog da se krije od ministra unutrašnjih poslova predavanje o NATO integracijama sa policijskim službenicima. Ministar će o nenajavljenim aktivnostima Veselina Veljovića zatražiti objašnjenje i od predsjednika države čiji je on savjetnik. Nakon što zvanično dobije traženu pisanu informaciju o održanom nenajavljenom sastanku kao i kriterijumima za selektivno prisustvo policijskih službenika i njihov spisak ministar će, u kratkom roku, naložiti Unutrašnjoj kontroli da provjeri sve činjenice i sasluša učesnike sastanka u cilju utvrđivanja eventualnog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima i Kodeksa policijske etike – navodi se reagovanju Konjevićevog kabineta.

Dalje se ističe da će ukoliko bi se navodi o eventualnoj zloupotrebi pojedinih pripadnika SAJ-a i drugih policijskih službenika za aktivnosti sa političkom pozadinom pokazali tačnim, biti „pokrenuti svi neophodni postupci za zaštitu zakonitosti”.

-  O nalazu Unutrašnje kontrole biće obaviješten Predsjednik države, Vlada Crne Gore, Odbor za bezbjednost i odbranu i Savjet za građansku kontrolu rada policije. Političko djelovanje pripadnika policije shodno zakonu je zabranjeno i biće strogo sankcionisano na isti način na koji su sankcionisani slučajevi rada policijskih službenika protiv kojih se vodi krivični postupak za djela koja se od strane tužilastva gone po službenoj dužnosti - suspenzijama i prestankom radnog odnosa – poručeno je u reagovanju.

 

Portal Analitika