Društvo

Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu

okrijec
K
onferencija o medijima na Zapadnom Balkanu, Riječ, slika i neprijatelj, kojoj će prisustvovati više od 150 novinara iz regiona i država Evropske unije, počeće sjutra u Podgorici.

Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Na internet stranici Konferecije precizira se da će tom događaju prisustvovati više od 150 novinara i medijskih stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Kosova, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država i država EU.

Navodi se da će na trodnevnoj konferenciji biti otvorena tema fenomena sekuritizacije i političke instrumentalizacije u medijima na globalnom i regionalnom nivou.

»Prema Kopenhaškoj školi studija bezbijednosti, problem u javnosti biva sekuritizovan kada njegovo rešavanje prevaziđe okvire standardnog svakodnevnog funkcionisanja društva, i predstavi se kao opasnost po bezbijednost cjelokupnog društva, za čije se riješavanje opravdava korišćenje nestandardnih metoda«, pojašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon analize velikog broja sekuritizovanih tema u društvu na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, organizatori konferencije došli su do zaključka da mediji igraju dvojnu ulogu.

»Oni su ti koji mogu biti oruđe u rukama političkih elita i ostalih interesnih grupa, ali i akteri koji samostalno postavljaju teme na društvenu i političku agendu«, navodi se u saopštenju.

Organizatori smatraju da se nužnost organizovanja takve konferencije ogleda u činjenici da pojavom novih tehnologija i naglom ekspanzijom korišćenja medija i javnih glasila u lične, političke i poslovne svrhe, termin nezavisni medij prijeti da potpuno izgubi smisao.

Konferenciju čine četiri glavna panela, forum novinara iz bivše Jugoslavije, multimedijalni prikaz medijskih sadržaja u okviru izložbe "Riječ, slika i neprijatelj" kao i prezentacije stručnih radova novinara i eksperata koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Konfrenciju organizuje Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, Udruženje nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija komercijalnih elektronskih medija i Društvo crnogorskih novinara.

Organizatori su i Udruženje lokalnih štampanih medija i Institut za javnu politiku, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

(MINA)

 

 

Portal Analitika