Svijet

Kina: Kontroverzni Bo Silaj na čelu novoosnovane ilegalne stranke

1011bokina
P
ristalica bivšeg člana Politbiroa Komunističke partije Kine Bo Silaja, osuđenog na doživotni zatvor zbog korupcije i zloupotrebe vlasti, osnovala je novu političku partiju, prenosi Blic.

Kina: Kontroverzni Bo Silaj na čelu novoosnovane ilegalne stranke
Portal AnalitikaIzvor

Stranku je osnovala Vang Dženg sa još dvanaestak ljudi, a za prvog čoveka nove partije postavili su Bo Silaja. Ona nije želela da iznosi detalje o osnivanju stranke i njenim članovima. Rekla je da nova stranka „ima više članova nego Komunistička partija Kine na svom prvom osnivačkom kongresu“. Na tom skupu kineske KP u Šangaju 1921. učestvovalo je 12 članova Partije.

U Kini postoji nekoliko takozvanih „demokratskih partija“, koje djeluju pod okriljem države i Komunističke partije. Nova partija osuđenog Bo Silaja je, pak, ilegalna.

Bo Silaj je svojevremeno optužen da je sa svojom suprugom Gu Kailaj i njihovim sinom Bo Guaguom od privrednika primio 21,79 miliona juana (2,67 miliona eura) mita. Uz kaznu doživotne robije, sud je ovom visokom zvaničniku rukovodstva Partije ukinuo politička prava i konfiskovao mu imovinu. Njegova žena je osuđena na doživotnu robiju zbog umiješanosti u ubistvo jednog engleskog biznismena.

Foto: blic.rs

Portal Analitika