Abiznis

Pred kapijom KAP-a manji broj radnika

911kapok
B
ivši radnici koji od početka sedmice blokiraju izvoz metala iz Kombinata aluminijuma (KAP) i dalje su ispred kapija fabrike sprečavajući ulazak i izlazak kamiona.

Pred kapijom KAP-a manji broj radnika
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju Radovan Tošković kazao je da se, s obzirom da je vikend, pred kapijom okupio manji broj radnika i da protestuju u smjenama.

-Jedan dobar dio naših kolega je javio da je imao neke obaveze, ali isto je ovdje jedan manji dio radnika- naveo je Tošković.

On je kazao da će, u slučaju da se policija interveniše, nakon toga ponovo nastaviti protest ispred kapija.

-A što ćemo ako se pojavi policija- oni mogu da učine što hoće. Čim pođu mi ćemo opet isto napraviti. Ne možemo se s policijom tući, niti su nam to namjere, jači su- rekao je Tošković.

On u ponedjeljak očekuje rješenje situacije, jer trenutno stanje, kako je dodao, nije nikome u interesu.

-Mi samo tražimo čist račun, odnosno da Vlada kaže što nudi i kada. Onda ćemo lako doći do rješenja. Računamo da bi se dogovorili u veoma kratkom roku- poručio je Tošković.

Radnici su nezadovoljni ishodom sastanka koji su u četvrtak održali ministar ekonomije Vladimir Kavarić, vođa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om Nebojša Dožić i predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić. Kavarić je, nakon sastanka, rekao da se radi o grupi bivših radnika koji su dobili penzije, socijalno su zbrinuti i za koje je Vlada već imala trošak od oko 2,2 miliona eura po osnovu povezivanja radnog staža.

Bivši radnici su u ponedjeljak počeli blokadu, jer je Dožić kazao da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio sa Piperovićem i Kavarićem. U srijedu je nekoliko kamiona sa aluminijumom izašlo iz Kombinata uz pomoć policije koja je probila blokadu na sporednoj kapiji fabrike.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

(Mina business)

 

 

Portal Analitika