Društvo

Forum Progres: Uklonite grafite mržnje prema LGBT osobama

911grafitiok
L
GBT Forum Progres pozvao je gradske vlasti, posebno glavnog grada Podgorice, da razmotre mogućnosti uklanjanja brojnih grafita kojima se saopštava mržnja i promoviše nasilje prema LGBT osobama.

Forum Progres: Uklonite grafite mržnje prema LGBT osobama
Portal AnalitikaIzvor

„Takvi sadržaji, čiji se autori godinama ne procesuiraju, podstiču opstanak i razvoj društvene homofobije. U LGBT zajednici postoji interesovanje za učešće u jednoj široj društvenoj akciji uklanjanja neprimjerenih sadržaja“, saopšteno je Portalu Analitika iz LGBT Foruma Progres.

Takođe, LGBT Forum Progres poziva formalne i neformalne navijačke asocijacije i grupe na međusobni dijalog.

„Uvjereni smo da taj proces može pomoći međusobno približavanje i zaustaviti dalju ekspanziju mržnje i nasilja nad LGBT osobama“, ocijenili su iz LGBT Foruma Progres.

Prema njihovim riječima netrpeljivost, mržnja, nasilje, diskriminacija, stigmatizacija i predrasude prema različitim manjinskim grupama kao što su etničke manjine,  osobe s invaliditetom i LGBT zajednica predstavljaju savremeni oblik fašizma kojem se odlučnije moraju suprostaviti država i svi društveni akteri.

„Svakodnevna izloženost fašizmu podriva integritet i dostojanstvo svake LGBT osobe u Crnoj Gori i loše utiče na  njihovo samopouzdanje, osjećaj društvenog pripadanja i doprinosi životu u strahu i nevidljvosti, prikrivanju i potiskivanju istinskog identiteta“, smatraju iz LGBT Foruma Progres.

Kako je naglašeno iz te NVO u društvu se još ne preduzimaju dovoljno efikasni napori da se u građanstvu unaprijedi pravilno razumijevanje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Kako su naveli iz LGBT Foruma Progres posebno su nedovoljni napori da se smanji i ublaži maloljetnička homofobija.

„U tim aktivnostima posebno zaostaju akademske i obrazovne ustanove, nastavničke, roditeljske, studentske i učeničke strukture, uključujući i instituciju Ombudsmana.  Brojne i  ozbiljne političke snage, među kojima  su i one koje se predstavljaju za demokratsku alternativu aktuelnoj vlasti, na različite (ne)formalne načine, promovišu stereotipne uloge za žene i muškarce i ideje o inferiornosti ili superiornosti jedne seksualne orjentacije i jednog pola. To izaziva dodatnu zabrinutost i strah u LGBT zajednici“, ističe se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Prema njihovom mišljenju Međunarodni dan borbe protiv fašizma bar je retorička prilika da se svi u Crnoj Gori, a posebno Vlada, pozovu na efikasnije objedinjavanje univerzalnosti, međuzavisnosti i nedjeljovosti svih ljudskih prava u politici i praksi. Samo tako je moguće osigurati jednako uživanje svih ljudskih prava i smanjiti netoleranciju i nasilje koje je u Crnoj Gori posebno izraženo prema LGBT zajednici.

Portal Analitika