Svijet

SAD povukle nosač aviona iz Sredozemlja

911nosacavionaok
A
meričko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da vraća u bazu nosač aviona iz Sredozemnog mora gde je bio od ljetos, dok je Vašington razmatrao vojni udar na Siriju, javljaju agencije.

SAD povukle nosač aviona iz Sredozemlja
Portal AnalitikaIzvor

„Odluka da se vrati nosač "Nimic" ističe pomak s prijetnje vojnim udarom protiv sirijske vlade na diplomatski pristup“, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres, podsjećajući da međunarodni tim stručnjaka radi na uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije do sredine sljedeće godine.

Prema zvaničnicima, "Nimic" je prošao kroz Suecki kanal ka Crvenom moru, a očekuje se da će biti u bazi na zapadnoj obali SAD krajem godine. Sredozemno more je napustio i razarač "Grejveli", koji se takođe vraća u bazu.

SAD su naglo povećale prisustvo pomorskih snaga pred obalama Bliskog istoka poslije napada hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska, za koji su SAD i druge zemlje Zapada optužile sirijsku vladu. Krstarice i razarači su poslati u istočni dio Sredozemnog mora, gdje su čekali komandu za početak raketnog napada na Siriju.

Predsjednik SAD Barak Obama je 21. avgusta najavio da će od Kongresa tražiti odobrenje za napad, da bi poslije protivljenja u parlamentu pojačao diplomatiju, nakon čega je obezbjeđeno da stručnjaci za hemijsko oružje odu u Siriju u okviru misije za popisivanje, neutralisanje, uklanjanje i uništavanje zaliha hemijskog oružja.

foto: AFP

Portal Analitika