Region

Srbija: Za krađu šahta osam godina zatvora

911sahtok
K
rađa poklopca šahta i bakarnih žica, što se do sada često nije ni procesuiralo zbog male vrijednosti ukradenih stvari, ubuduće biće kažnjavana i sa osam godina zatvora, piše Blic. Oni koji budu otkupljivali te ukradene stvari, bez obzira na njihovu vrijednost, provešće u zatvoru i do pet godina.

Srbija: Za krađu šahta osam godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Ove izmjene Krivičnog zakonika odnosiće se i na kulturna dobra. To znači da bi lopovima za odnošenje spomen-ploče prijetila kazna i do osam godina zatvora.

Razlozi za ove izmjene, kako se navodi u obrazloženju predloga, sadržani su u inicijativama javnih preduzeća „Eletroprivreda Srbije”, „Elektromreže Srbije” i „Železnice Srbije”. U ovim preduzećima navode da je posljednjih godina počinjen veliki broj krađa i oštećenja njihovih uređaja, čime je nanijeta višemilionska šteta i onemogućavan redovan rad.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini koja je predložila izmjene, kaže za “Blic” da se ovakvim krađama ne prouzrokuje samo velika šteta javnim preduzećima, već se ugrožavaju i životi građana.

Portal Analitika