Svijet

Forenzičari potvrdili: Pablo Neruda nije bio otrovan

0811nerudaP
G
rupa čileanskih i stranih eksperata saopštila je danas da analizom posmrtnih ostataka pjesnika i Nobelovca Pabla Nerude nije utvrđeno prisustvo hemijskih supstanci, tako da nema dokaza da je bio otrovan, prenose svjetske agencije.

Forenzičari potvrdili: Pablo Neruda nije bio otrovan
Portal AnalitikaIzvor

Rezultate analize uzoraka uzetih iz koštanih ostataka tijela Nerude, na koje se čekalo šest mjeseci, saopštila je grupa od 15 čileanskih i stranih forenzičara.

Tijelo Pabla Nerude ekshumirano je u aprilu da bi se utrvrdilo da li je prije četiri decenije umro od raka, kakva je bila zvanična verzija, ili ga je otrovao režim Augusta Pinočea čiji je bio žestoki protivnik.

Među onima koji su sumnjali u zvanično objavljen uzrok smrti bio je i bivši šofer čileanskog pjesnika koji je tvrdio da je Pinočeov režim iskoristio Nerudovu bolest i da mu je u stomak injekcijom ubrizgan otrov u bolnici "Santa Marija" u Santjagu, podsjetile su agencije.

Neruda je umro 12 dana poslije vojnog puča, 11. septembra 1973, u kome je zbačen socijalistički predsjednik Salvador Aljende i na vlast doveden general Pinoče.

Zvaničnici su 2011. počeli da razmatraju mogućnost da su ga otrovali agenti Pinočeovog režima, kao što je tvrdio Nerudin vozač.

Neruda je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, a najpoznatiji je po ljubavnim pjesmama i epskoj poemi o južnoameričkoj istoriji i njenom narodu.

Čileansko pravosuđe je dalo zeleno svjetlo za istragu u junu 2011. poslije žalbe koju je uložila čileanska Komunistička partija, čiji je Neruda bio član.

Osim optužbi njegovog vozača, u zvaničnoj žalbi su navedena svjedočenja očevidaca koji tvrde da je Neruda bio potpuno zdrav do dana pred smrt i da nije imao simptome uznapredovalog raka.

U Nerudinoj umrlici piše da je preminuo usljed komplikacija izazvanih metastazama raka prostate. Nerudina porodica i zvanična fondacija koja upravlja njegovom zaostavštinom prihvatile su zvanični uzrok smrti i 2011. su naveli da smatraju da nema dokaza da je ubijen.

Nerudin nećak Rodolfo Rejes je rekao da oni samo hoće da saznaju istinu.

B92

Portal Analitika