Zanimljivosti

Cink - mineral zlata vrijedan

0811hrana
Z
a prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, ali i za normalno funkcionisanje organizma, njegov rast i razvoj, od izuzetne važnosti je mineral cink.

Cink - mineral zlata vrijedan
Portal AnalitikaIzvor

Istovremeno, ovaj mineral je savršen antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate. Pokazao se djelotvornim i u otklanjanju impotencije, ali i steriliteta, jer utiče na stvaranje testosterona. Takođe, bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Inače, cink je jedan od malobrojnih minerala, koji se u organizmu čovjeka nalazi u tragovima, ali je neophodan za obavljanje niza funkcija. Osim navedenih, pomaže i u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlijezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Osim toga, ovaj mineral održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba naročito uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam nedjelja. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam. Ukoliko se cink ne unosi u dovoljnim količinama, može doći do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama i opadanju kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i smanjenja seksualnog nagona... Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. U zavidnim količinama nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, boraniji, grašku, jajima, mlijeku. Ali i u ostrigama, sjemenu bundeve, pivskom kvascu.

Međutim, iako postoji veliki broj suplemenata, cink je mnogo bolje unositi putem svježih namirnica, jer se tako njegova blagotvorna svojstva najbolje iskorišćavaju.

Izvor cinka krije se i u govedini, živinskom tamnom mesu, nemasnoj svinjetini i morskim plodovima. Iako se lakše apsorbuje iz mesa, povrće i voće bogato ovim mineralom nikako ne treba zanemariti.

Izvor: Novosti.rs

Portal Analitika