Politika

Krivokapić: Sazrijeva crnogorska parlamentarna scena

1404ranko
C
rnogorska parlamentarna scena je u stalnom procesu demokratskog sazrijevanja, čemu svjedoči i činjenica da među političkim partijama u skupštini postoji konsenzus oko nekih ključnih pitanja, kao što je proces evropskih integracija, rekao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tokom sastanka sa Generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Krivokapić: Sazrijeva crnogorska parlamentarna scena
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je sagovornika upoznao o značaju koji Skupština Crne Gore posvećuje ispunjavanju standarda Savjeta Evrope, ističući desetogodišnju uspješnu saradnju sa Venecijanskom komisijom, posebno prilikom pisanja Ustava i usvajanja izbornog zakona.

"Krivokapić je naveo da je crnogorska parlamentarna scena u stalnom procesu demokratskog sazrijevanja, čemu svjedoči i činjenica da među političkim partijama u crnogorskom Parlamentu postoji konsenzus oko nekih ključnih pitanja, kao što je proces evropskih integracija. On je kazao i da Skupština u kontinuitetu nastoji da jača svoje kapacitete, osnažuje svoju nadzornu ulogu kao i da povećava transparentnost u radu, što je sve prepoznato i u posljednjem Izvještaju o napretku Evropske komisije“, saopšteno je iz kabineta Krivokapića.

Jagland je ocijenio značajnim dostignute demokratske standarde izražavajući očekivanje da će kroz dalju podrsku SE oni biti dodatno unapređivani.

Krivokapić i Jagland, nakon razgovora u Skupštini, posjetili su polaznike “Demokratskih radionica”, učenike šestog razreda OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice sa kojima su razgovarali o ulozi Skupštine u političkom sistemu Crne Gore, o ljudskim pravima i demokratiji.

Projekat „Demokratske radionice" organizuje se u okviru programa „Otvoreni parlament" Skupštine Crne Gore, sa ciljem da doprinese jačanju veza između parlamenta i mladih.

Do sada je kroz radionice prošlo više od pet hiljada osnovaca iz 19 crnogorskih opština.

 

Portal Analitika