Društvo

Vlasniku Pantomarketa određen pritvor od 30 dana

0811panto_v_2l
S
ud u Čačku odredio je pritvor od 30 dana vlasniku Pantomarketa, Pantu Vučuroviću zbog navodne opasnosti da će uticati na svjedoke, kao i mogućnosti da pobjegne jer je strani državljanin, prenosi Radio Jadran.

Vlasniku Pantomarketa određen pritvor od 30 dana
Portal AnalitikaIzvor

Njegov advokat, Vukašin Šimrak kazao je Radiju Jadran da je Vučurović u utorak lišen slobode, zbog sumnje da je nenamjenskim korišćenjem kredita Agrobanke pribavio protivpravnu korist od 2,4 miliona eura.

On smatra da razlozi za pritvor apsolutno ne stoje i da su, kako je kazao, proizvod pritiska javnosti u vezi sa ukupnom aferom Agrobanke, sa kojom su upoznati u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, utvrđujući činjenično stanje na prvom saslušanju kasno sinoć proizilazi da se ne može govoriti o krivičnom djelu.

“Smatramo da se isključivo radi o građansko pravnom odnosu. Riječ je o ugovoru o kreditu i ugovoru o hipoteci, gdje se Vučuroviću stavlja na teret da je počinio neke radnje prilikom sklapanja tih pravnih poslova, gdje su oštećene Agrobanka i firma Živinoprodukt. Kredit nije vraćen, jer je u međuvremenu došlo do stečaja u toj kompaniji, a to će se riješiti u skladu sa zakonom u stečajnom postupku”, objasnio je Šimrak.

On je naveo da je Sud njegovom klijentu odredio 30 dana pritvora, ali da će već danas uložiti žalbu na rješenje o pritvoru, jer smatraju da ne stoje razlozi za takvu odluku.

“Žalbu ćemo uložiti Krivičnom vanraspravnom Vijeću u Čačku, koje mora donijeti odluku u roku od 48 sati da dana podnošenja žalbe. Očekujemo da će to Vijeće stručno i nepristrasno utvrditi pravno relevantno činjenično stanje i da će Pantu Vučuroviću biti ukinuto rješenje o pritvoru u narednih nekoliko dana”, rekao je Šimrak.

Vučurović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, od decembra 2008. do decembra 2010. kao većinski vlasnik preduzeća Živinoprodukt iz Vranjske Banje u Agrobanci podigao kratkoročni kredit, koji je trebalo da bude iskorišćen za podsticanje izvoza i proizvodnju hrane.

Odobrena sredstva, kako se navodi, nijesu namjenski potrošena, već su upotrijebljena za vraćanje ranije uzetih i dospjelih kreditnih linija koje su koristile firme pod Vučurovićevom neposrednom kontrolom Kim iz Ratine kod Kraljeva i čačanska preduzeća Žitopromet i Pantomarket Stočar.

Pored Vučurovića uhapšene su u utorak još četiri osobe u Vranju zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i oštetili Agrobanku za 2,4 miliona eura.

Podgorički Privredni sud je uveo stečaj u kompaniju Pantomarket 16. septembra. Zahtjev za uvođenje stečaja pokrenula je Hypo Alpe Adria banka zbog nevraćenog kredita od 19,5 miliona eura odobrenog 2008. godine. Ročište za ispitivanje potraživanja hercegnovske kompanije biće održano 3. decembra.

foto: radio jadran

Portal Analitika