Politika

Konjević na Radnoj grupi: Oprema košta neuporedivo manje nego KAP

0511KonjevicRASKO
R
adna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces posao bi trebalo da završi do ponoći, kako ne bi bio probijen još jedan rok. U gotovo prepolovljenom sastavu, njeni članovi, od 10 sati raspravljali su  o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakona o biračkom spisku. Na sjednici je ponovo bio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, javlja radio antena M.

Konjević na Radnoj grupi: Oprema košta neuporedivo manje nego KAP
Portal AnalitikaIzvor

U DPS-u su pripremili oko 15 pitanja za ministra  Konjevića.
Kada je posrijedi sistem elektronske identifikacije birača, Milutina Simovića, između ostalog zanimalo je koliko košta nabavka opreme?
Poslanik DF-a Goran Danilović zamjera međutim što ta pitanja nijesu upućena DF-u.

- Bilo je kolegijalno i korektno da vam mi objasnimo kako smo nešto zamislili a da ne pitate ministarstvo koje treba to da sprovede – rekao je Danilović.
Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević podsjeća da je MUP  predložio da taj resor vodi birački spisak, ali da elektronska identifikacija birača nije ideja ministarstva nego radne grupe. Na pitanje iz DPS-a koliko košta oprema jasno poručuje:

- Neuporedivo manje nego Kombinat aluminijuma Podgorica, a donio  bi neuporedio više  povjerenja među političkim partijama u osjetljivoj sferi kakva je izborno zakonodavstvo – rekao je Konjević.
Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke je dodao da sistem “košta mnogo manje nego izborno nepovjerenje”.
Kada je posrijedi ideja DPS-a da se sve provjeri  kroz pilot projekat ministar vjeruje da to nije loša ideja.

- Bio bih vrlo zainteresovan da se ovaj projekat primijeni na lokalnim izborima u Podgorici. Da li je to kao pilot projekat tehnički izvodljivo bez dubljih konsultacija ne bih mogao da vam kažem, ali sam na bazi svega što  sam čuo od kolega iz ministarstva skloniji da procijenim da je to vrlo teško uraditi za četiri mjeseca – rekao je Konjević.
Miodrag Vuković iz DPS-a  napomenuo je da nigdje u Evropi ovaj sistem nije primjenjiv.

 

Antena M

 

Portal Analitika