Društvo

MIĆUNOVIĆ: Njegoševa bista je uhvaćena misao u bronzi

0811cetinje2
N
ačitali smo se i naslušali, ispisali, izretorisali visokim apologijama pustinjaku cetinjskom i nebeskom, pa opet, pred njegovim ukoričenim glasom kamenštaka i bistom vajara Draga Đurovića, stojimo kao pred zamagljenim gorskim ogledalom u kome se naziru svi metafizički, kosmološki i dijalektički odgovori u narativnim i deskriptivnim diskursima, kazao je prof. Branislav Mićunović otvarajući bistu Njegoša na Cetinju.

MIĆUNOVIĆ: Njegoševa bista je uhvaćena misao u bronzi
Portal AnalitikaIzvor

Replika biste Petra II Petrovića Njegoša poznatog crnogorskog umjetnika od danas se nalazi i u dvorištu Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“. Tim povodom u samoj biblioteci je otvorena izložbu izdanja Njegoševih djela „Heruvim enigme“.

0811cetinje1Osim ministra kulture, na svečanosti koja je u povodu obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša organizovana u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“, prigodnim obraćanjima su obilježili i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktorica te institucije Jelena Đukanović.

- Iskra nastanka Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ bljesnula je još u vrijeme Crnojevića, da bi dobila prvi obris biblioteke kada je Njegoš razdvojio svjetovne od duhovnih knjiga i prenio ih iz Cetinjskog manastira u Biljardu. Petar II Petrović Njegoš nastavlja da izaziva i (samo)tumači ovom izložbom, a otkrivanjem biste slavnog crnogorskog i jugoslovenskog vajara Draga Đurovića, uhvaćena je misao u bronzi, kojoj nije tijesno, jer je Đurović samo dočekao na bronzanom odmorištu na njenom neprestanom putovanju između svjetova – kazao je Mićunović otkrivajući bistu i otvrajući izložbu „Heruvim enigme“.

0811cetinje
Portal Analitika