Društvo

Vlasnik odustao od prodaje pečata za koji tvrdi da je Svetog Petra Cetinjskog

pecat1

Bojica Đurović, vlasnik pečata za koji tvrdi da je pripadao Petru I Petroviću Njegošu, odustao je od njegove prodaje, saznaje Portal Analitika iz pouzdanih izvora.

Vlasnik odustao od prodaje pečata za koji  tvrdi da je Svetog Petra Cetinjskog
Portal AnalitikaIzvor

Izvor navodi da je Đurović odustao “u posljednjem momentu, nakon reakcija na informaciju o namjeravanoj prodaji”, te da bi mu bilo drago da na kraju to završi na Cetinju,  “gde mu je i mesto."

Sajt Montenegro-Canada.com objavio je kao ekskluzivnu, informaciju o tome da će  pečat vladike Petra I Petrovića Njegoša, odnosno Svetig Petra Cetinjskog, biti ponuđen  na aukciji u Londonu, 7. novembra 2013. godine za 32.000 funti.

U informaciji proslijeđenoj svim važnijim crnogorskim medijima, navedeno je da je pomenuti pečat u vlasništvu Bojice Đurovića, “koji je ekskluzivno proslijedio ove fotografije i informaciju samo za portal Montegro-Canada.com”.

“Pečat je originalan, izrađen je od kvalitetne brozne, koja je u sebi sadržavala oko 10 odsto srebra. Drška pečata je od višnjevog drveta. Pečat nosi ćirlični natpis Mitropolije crnogorske. Na desnoj strani negativa, u mnoštvu ukrasa koji čine hermelinski ogratač, odnosno, polje, stoje inicijali V.P. - Vladika Petar. Ovi inicijali su napisani latinicom.

Pečat je dio privatne kolekcije u vlasništvu Bojice Đurovića i u kolekciju je dospio legalnim načinom, putem nasljedstva.

Pečat je unikatan, velike je materijalne i kulturne vrijednosti i ponuđen je na aukciji u Londonu sa početnom cijenom od 32 hiljade funti”, stoji u informaciji koju je prenio i Portal Analitika.

Iz Narodnog muzeja Crne Gore, odnosno iz njegovog bibliotečko-arhivskog odjeljenja, Portalu Analitika je rečeno da se, prema prvim, nezvaničnim ekspertizama, Đurovićev pečat  ne poklapa sa originalnim.

 

 

Portal Analitika