Društvo

BOJOVIĆ: Građani da se izjasne na referendumu o gradnji tunela kroz brdo Gorica

0811g
N
a današnjoj pres konferenciji Udruženja ljubitelja Gorice i prirode započeta je akcija prikupljanja potpisa podrške za organizovanje referenduma na kojem bi se građani Podgorice izjasnili - da li su za gradnju tunela kroz brdo Gorica.

BOJOVIĆ: Građani da se izjasne na referendumu o gradnji tunela kroz brdo Gorica
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima su se obratili i predstavnici odborničkih klubova u podgoričkom parlamentu koji su dali podršku prikupljanju potpisa kojim bi se podržala ova inicijativa. Potrebno je prikupiti oko 8.000 potpisa.

- Radi se o projektu gradnje tunela kroz brdo Gorica. Priča oko ovog projekta je počela prije godinu dana i ovdje na ovim papirima je sve što je javnosti dato na uvid. Inicira se njegova izgradnja, uvrštava se u strateški plan i u PUP bi trebalo da se „ugura“ projekat apsolutno bez ikakve zakonske validnosti. Mi smo odlučili, pošto se radi o neospornom javnom interesu, da ponudimo građanima da oni riješe ovaj problem, jer definitivno je u pitanju nešto što je od opšteg značaja i odlučili smo se za ovu varijantu referenduma - da se prvi put u našem gradu organizuje referendum na kojem bi građani Podgorice rekli - da li su za gradnju tunela ili nijesu - kazao je predsjednik Udruženja ljubitelja Gorice Zoran Bojović.

Vladan Vujović je ispred SNP-a podržao pomenutu inicijativu.

- Definitivno da je značaj ovog lokaliteta takav da o sudbini Gorice ne treba da odlučuje ni jedna vlast pojedinačno već građani Podgorice. Dakle, Gorica je po svim svojim karakteristikama toliko vrijedan resurs da je i naš grad dobio ime po njoj. To su razlozi zbog kojih ćemo podržati da tako važnu odluku za grad i građane, donesu bukvalno građani Podgorice. Što se tiče stava kluba odbornika SNP, on je jasan - mi jesmo za Goricu i zato nijesmo za gradnju tunela - kazao je prisutnima Vujović.

0811g4

Iva Pavlović je kao predstavnik PzP-a istakla protivljenje planiranoj gradnji tunela kroz brdo Gorica.

- Što se tiče PzP-a, mi snažno podržavamo građansku inicijativu koja se odnosi na raspisivanje referenduma kako bi se ovaj problem riješio. U ovom trenutku mi smo protiv toga da se novac građana, u trenutku kada je možda najpotrebniji na nekim drugim mjestima, sipa u još jednu rupu bez dna - kazala je Pavlović.

Predstavnica FOM SDP-a Marija Blagojević je navela da postoje mnogo korisniji projekti za Podgoricu od gradnje tunela u koje se može uložiti novac.

- SDP je još 2006. kada se prvi put pominje ovaj projekat, izrazila svoje neslaganje, i mi smatramo da postoje mnogo korisniji projekti za ovaj grad u koje se može uložiti novac, a ne da ga ulažemo kako bismo uništili jednu od rijetkih oaza koje imamo u Podgorici i koju građani svakodnevno koriste za svoju rekreaciju, jer Gorica je pluća ovog grada, tako da podržavam ovu inicijativu - kazala je Blagojević.

0811g2_429

Predstavnik FOM-a PCG Vuk Rakčević je pozvao sve građane koji vole Podgoricu da podrže pomenutu inicijativu.

- Pozitivna Crna Gora i njen Forum mladih podržavaju inicijativu Udruženja ljubitelja Gorice i očekujemo da svi građani Podgorice koji vole svoj grad podrže ovu inicijativu - kazao je Rakčević.

Nezavisni odbornik Boris Marić je istakao da je Gorica građanima potrebna baš ovakva kakva jeste.

- Kao nezavisni odbornik podržavam inicijativu da se raspiše referendum. Mislim da je ovo prilika da građani kažu ono što imaju o Gorici, a mislim da sve najljepše misle o njoj, te da im Gorica upravo ovakva treba. S druge strane, žao mi je što danas ne razgovaramo o valorizaciji centralnog podgoričkog parka Gorica, nego pričamo o ovoj nemiloj temi - kazao je Marić.

0811g6

Miloš Konatar nezavisni odbornik u podgoričkom parlamentu, je pozvao sve građane Podgorice da se pridruže u ovoj borbi i da podrže Udruženje ljubitelja Gorice.

- Kolega Marić i ja smo prije svega došli danas da podržimo Udruženje ljubitelja Gorice. Njihova a ujedno i naša borba protiv izgradnje tunela kroz Goricu, predstavlja borbu za Goricu kao pluća i srce našeg grada, za našu Goricu kao našu zelenu oazu. Ovo je ujedno i borba protiv samovolje jednog čovjeka koji želi da sa istim onim bagerima kojim je rušio bioskop „Kultura“, sa istim onim mašinama kojima su rušili hotel „Crna Gora“, sruši i devastira sve ono što danas vidimo ovdje na brdu Gorica, kao što su srušeni i ovi teniski tereni, pored kojih mi ovdje stojimo. Pozivam sve građane Podgorice, koji vole Podgoricu, kojima je Podgorica u srcu da se pridruže u ovoj borbi i da podrže Udruženje ljubitelja Gorice, prije svega kao građani jer brdo Gorica zaslužuje da je branimo. Gorica je svima nama u srcu i za nju se moramo boriti i rekao bih da je ovo svojevrsna borba za Podgoricu koja je naš grad koji svi volimo - kazao je Konatar.

Na sajtu www.gorica.me u elektronskoj formi svi zainteresovani građani mogu potpisati peticiju.

A.P.

0811g50811g3
Portal Analitika