Društvo

Raspisan javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog suda

skupstina
U
stavni odbor danas je raspisao javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Raspisan javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je raspisao javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda.

Kandidati za sudije moraju imati najmanje 40 godina i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci. Rok za dostavljenje prijava je 15 dana od raspisivanja javnog poziva.

Amandmanima na Ustav Crne Gore, usvojenim krajem jula, predviđen je ponovni izbor svih sudija Ustavnog suda. Oni će se birati u parlamentu dvotrećinskom većinom, odnosno eventualnom tropetinskom podrškom u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud ima sedam članova, a mandat sudijama je 12 godina.

Sudije Ustavnog suda iz svog sastava biraju predsjednika na tri godine.

Predviđeno je da predsjednik i sudije Ustavnog suda ne mogu obavljati poslaničku i drugu javni funkciju ni drugu djelatnost.

Advokat Predrag Mugoša podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore zbog, kako se navodi, nedorečenosti u vezi sa prestankom mandata, odnosno pravnog položaja sadašnjih sudija tog suda.

Sudija izvjestilac u ovom predmetu Miodrag Latković predložio je da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu ustavnosti spornog zakona i da naredi Skupštini i predsjedniku Crne Gore da do konačne odluke Ustavnog suda zastanu sa izborom novih sudija.

O predlogu Latkovića izjasniće se članovi Ustavnog suda.

Predsjednik Ustavnog suda sada je Milan Marković, a sudije su, pored Latkovića, Miodrag Iličković, Desanka Lopičić, Fetija Međedović i Miraš Radović. (Mina)

 

Portal Analitika